Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A deguk élettere

Valószínûleg a legegyszerûbb és talán legpraktikusabb megoldás a ketrec (eltekintve persze az olyan bátor vállalkozásoktól, mint a szabadon tartás). A legtöbb, általános, kereskedelmi forgalomban beszerezhetõ rágcsálóketrec hellyel-közzel megfelel számukra, azonban az ideális lakóhelyet a barkácsoló kedvû gazdik tudják igazán kialakítani! Egy degupár számára legalább (!) egy 50x50x50 cm befoglaló méretû ketrec szükséges! Fontos, hogy a degukat nem célszerû terráriumban tartani, mert az nem szellõzik megfelelõen, befülled, így deguink kellemetlenül érzik magukat!
A legcélszerûbb, ha a ketrec aljára üveglapokból készült, magas peremû tálcát erõsítünk. A perem olyan magas legyen, hogy legalább 3-5 cm vastagságú alom beleférjen, és a fölé is érjen legalább még egyszer ennyire, mert deguink elõszeretettel ásnak az alomban! Ilyenkor természetesen csak úgy repked az almozóanyag! A tálcára fémkeret segítségével célszerû felerõsíteni a rácsokat, melyeket ketrecszerûen egymáshoz kell erõsíteni. A sarkokon (éleken) célszerû alumínium "L" profilok közé erõsíteni a rácsokat, melyek egyben megadják a ketrec tartását is. A ketrec anyaga legalább 1 mm vastag drótból készült háló legyen, mert az ennél vékonyabb drótokat simán elrágják...
A ketrecen alakítsunk ki olyan méretû, zárható ajtónyílásokat, melyeken egy mókuskerék is átfér! Ekkora nyíláson keresztül kényelmesen lehet benyúlni, illetve elrendezni a különféle "tereptárgyakat". A deguk szívesen rágcsálnak faágakat, illetve, ha tehetik, szívesen alszanak is rajtuk. Az ideális faág legalább 3-5 cm átmérojû. Nem kell megfosztani a kérgétõl, ezt majd õk elvégzik, mégpedig igen nagy élvezettel! Alapvetõen tiltott faféle csak a dió, a citrus, a tiszafa, a fagyal, a babér, és a gesztenye, bár egyes vélemények szerint a cseresznyeág a degukra mérgezõ, ezt a véleményt (személyesen) nem osztom. A tiszafa (örökzöld, sötétzöld tûlevelekkel, és hamvas, gyertyaszerû kinézetû, piros bogyótermésekkel) ellenjavallt! Nem így a (szintén "tiszafa" néven is emlegetett) csavartfûz, vagy más néven boszorkányfûz! (Ezt a virágkötõk, kérgétõl megfosztva, használják kompozícióik díszítéséhez is.) Ezt deguink imádják!

 

A ketrec (vagy a terrárium) berendezése

Ha már megvettük a ketrecet, próbáljuk minél változatosabban berendezni. Alomként szitált faforgácsot vegyünk. Ezt beszerezhetjük asztalosműhelyből olcsón, de vigyázzunk vele, mert az poros, festékes, lakkos, ragasztós fadarabkákat is tartalmazhat. A legtöbb állatboltban árulnak fertőtlenített, szitált faforgácsot, sőt egyes drogériákban is árulnak ilyesmit. Ára kb 100 ft, és egy csomag - ketrectől függően - 2-3 takarításra elegendő.

A ketrecbe tegyünk egy kis házikót, vagy valamit, ahova el tudnak bujni, ha akarnak. Ne hörcsögnek való házat vegyünk, mert azt kinövik:). Ezenkívül talán a legfontosabb a kerék. Ez legalább 20 centi átmérőjű legyen, különben nem tudják hajtani, mert kicsi. Ha elég nagy, akkor szinte folyton kondiznak benne:)
Tegyél bele 1-2 nehéz cserépedényt, a magoknak, egyéb eledelnek. A zöldségeket, gyümölcsöket úgyis szanaszét hordják, de a magoknak mindenképp hasznos egy ilyen.
Szükség van még egy itatóra is. Ma már mindenhol lehet kapni ún. golyós itatót, amiben egy pici acélgolyó zárja el a kivezető csövet, amit a degu a nyelvével visszalök, és igy iszogat. A ketrcbe betett edénybe nem valami szerncsés dolog vizet tenni, mert kiborítják, és elázik a forgács, vagy a bundájuk, ami megfázáshoz vezet.
Ezeken kívül létrák, polcocskák, faágak, fantáziád szerint. 

Szót kell még ejteni itt a homokfürdőről. A deguk szőrüket a természetben is úgy teszik fényessé, hogy a porban időnkét meghemperednek. Ha hetente 1-2 alkalommal egy megfelelő méretű tálkában beteszünk egy kis homokot (a legjobb, ha ezt is fertőtlenitett, szitált állapotban megvesszük fillérekért az állatboltban, és nem a játszótérről lopkodjuk el:)), akkor abban pár pillanat múlva nagy örömmel hemperegnek. Jó játék, és jót tesz nekik. Ha a homokot tovább bent tartjuk, akor WC-nek fogják használni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

degu

(Renée, 2010.11.02 22:14)

Mi úgy csináltuk, hogy egy terráriumba beleállítottuk a ketrecet, így kedvükre áshatnak, viszont jól szellőzik. Mivel úgy néz ki, hogy az alsó rész fedett, az emelet meg kint van teljesen és jól átszellőzik. Egyébként én a kerámia házikókat ajánlom mert nem tudják szétrágni :D Fönt van az etető és az itató, lent van a házikó és a mókuskerék.

Deguka

(Cukkini, 2010.03.19 15:52)

Ja ezek tényleg jók!:)Én nagyon szeretek barkácsolni, és a deguim, egy általam fabrikált 50x50x85cm-es ketrecben laknak.:)Nagyon jól érzik magukat, és a volt patkányom régi fém mókuskerekét használják, ami nagy mázlimra pont jó nekik.:)A házikójukat a szintén ezermesterkedő fiam csinálta, fából, és olyan szép lett, hogy komolyan még a boltban sem láttam hozzá hasonlót.:D A faágra még nem is gondoltam, de érdekes, lehet, hogy kipróbálom

deguk

(megadeguci, 2010.01.09 21:11)

Ezek tök jó ötletek, nagyon jó, hogy leírtad, mert nemrég kaptam két degut egy ismerősömtől mert náluk nem fér el, de elég ingerszegény környezetben laktak, csak egy létra volt, ami az alsóról a felső szintre vezetett.
Ezért gondoltam "becsempészek" nekik némi játékot.A mókuskerékre én is gondoltam, de a ketrecük elég nagy, szóval elférne ott még valami, pl egy faágacska.