Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A deguk élettere

Valószínûleg a legegyszerûbb és talán legpraktikusabb megoldás a ketrec (eltekintve persze az olyan bátor vállalkozásoktól, mint a szabadon tartás). A legtöbb, általános, kereskedelmi forgalomban beszerezhetõ rágcsálóketrec hellyel-közzel megfelel számukra, azonban az ideális lakóhelyet a barkácsoló kedvû gazdik tudják igazán kialakítani! Egy degupár számára legalább (!) egy 50x50x50 cm befoglaló méretû ketrec szükséges! Fontos, hogy a degukat nem célszerû terráriumban tartani, mert az nem szellõzik megfelelõen, befülled, így deguink kellemetlenül érzik magukat!
A legcélszerûbb, ha a ketrec aljára üveglapokból készült, magas peremû tálcát erõsítünk. A perem olyan magas legyen, hogy legalább 3-5 cm vastagságú alom beleférjen, és a fölé is érjen legalább még egyszer ennyire, mert deguink elõszeretettel ásnak az alomban! Ilyenkor természetesen csak úgy repked az almozóanyag! A tálcára fémkeret segítségével célszerû felerõsíteni a rácsokat, melyeket ketrecszerûen egymáshoz kell erõsíteni. A sarkokon (éleken) célszerû alumínium "L" profilok közé erõsíteni a rácsokat, melyek egyben megadják a ketrec tartását is. A ketrec anyaga legalább 1 mm vastag drótból készült háló legyen, mert az ennél vékonyabb drótokat simán elrágják...
A ketrecen alakítsunk ki olyan méretû, zárható ajtónyílásokat, melyeken egy mókuskerék is átfér! Ekkora nyíláson keresztül kényelmesen lehet benyúlni, illetve elrendezni a különféle "tereptárgyakat". A deguk szívesen rágcsálnak faágakat, illetve, ha tehetik, szívesen alszanak is rajtuk. Az ideális faág legalább 3-5 cm átmérojû. Nem kell megfosztani a kérgétõl, ezt majd õk elvégzik, mégpedig igen nagy élvezettel! Alapvetõen tiltott faféle csak a dió, a citrus, a tiszafa, a fagyal, a babér, és a gesztenye, bár egyes vélemények szerint a cseresznyeág a degukra mérgezõ, ezt a véleményt (személyesen) nem osztom. A tiszafa (örökzöld, sötétzöld tûlevelekkel, és hamvas, gyertyaszerû kinézetû, piros bogyótermésekkel) ellenjavallt! Nem így a (szintén "tiszafa" néven is emlegetett) csavartfûz, vagy más néven boszorkányfûz! (Ezt a virágkötõk, kérgétõl megfosztva, használják kompozícióik díszítéséhez is.) Ezt deguink imádják!

 

A ketrec (vagy a terrárium) berendezése

Ha már megvettük a ketrecet, próbáljuk minél változatosabban berendezni. Alomként szitált faforgácsot vegyünk. Ezt beszerezhetjük asztalosműhelyből olcsón, de vigyázzunk vele, mert az poros, festékes, lakkos, ragasztós fadarabkákat is tartalmazhat. A legtöbb állatboltban árulnak fertőtlenített, szitált faforgácsot, sőt egyes drogériákban is árulnak ilyesmit. Ára kb 100 ft, és egy csomag - ketrectől függően - 2-3 takarításra elegendő.

A ketrecbe tegyünk egy kis házikót, vagy valamit, ahova el tudnak bujni, ha akarnak. Ne hörcsögnek való házat vegyünk, mert azt kinövik:). Ezenkívül talán a legfontosabb a kerék. Ez legalább 20 centi átmérőjű legyen, különben nem tudják hajtani, mert kicsi. Ha elég nagy, akkor szinte folyton kondiznak benne:)
Tegyél bele 1-2 nehéz cserépedényt, a magoknak, egyéb eledelnek. A zöldségeket, gyümölcsöket úgyis szanaszét hordják, de a magoknak mindenképp hasznos egy ilyen.
Szükség van még egy itatóra is. Ma már mindenhol lehet kapni ún. golyós itatót, amiben egy pici acélgolyó zárja el a kivezető csövet, amit a degu a nyelvével visszalök, és igy iszogat. A ketrcbe betett edénybe nem valami szerncsés dolog vizet tenni, mert kiborítják, és elázik a forgács, vagy a bundájuk, ami megfázáshoz vezet.
Ezeken kívül létrák, polcocskák, faágak, fantáziád szerint. 

Szót kell még ejteni itt a homokfürdőről. A deguk szőrüket a természetben is úgy teszik fényessé, hogy a porban időnkét meghemperednek. Ha hetente 1-2 alkalommal egy megfelelő méretű tálkában beteszünk egy kis homokot (a legjobb, ha ezt is fertőtlenitett, szitált állapotban megvesszük fillérekért az állatboltban, és nem a játszótérről lopkodjuk el:)), akkor abban pár pillanat múlva nagy örömmel hemperegnek. Jó játék, és jót tesz nekik. Ha a homokot tovább bent tartjuk, akor WC-nek fogják használni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

rács

(zozi, 2014.05.11 16:54)

sziasztok!

Mért rágják a ketrecet?

Válaszoljatok hamar mert nem szeretném hogy baja legyen

Re: rács

(Nóri, 2014.08.01 12:00)

Azért rágcsálja a ketrecet mert ilyenkor koptatja a fogát !
Ennyim is szokta !

Re: rács

(rekamé21, 2014.11.11 23:10)

Igen a fogát koptatja, de ha zavar akkor lehet kapni fogkoptatót vagy berakhatsz faágakat pl.: akácfa, bükkfa, tölgyfa, almafa, körtefa
De fontos, hogy csak ezeket mert sok van ami mérgező számukra.

takacsreka2013@gmail.com

(rekamé21, 2014.11.11 22:57)

Az igaz, hogy a deguk elpusztulnak, ha 3 napig nem játszunk velük?

zsofilanc@gmail.com

(Zsófi, 2010.11.15 14:51)

Én egy olyan gimiben tanulok ahol van egy kisállatkert.
Ott az igazgató semmi pénzt nem ad bele csak magkeveréket és zöldtápot.:'C
Deguk is vannak.A homok létfontosságú számukra?
Eddig én vittem több dolgot:szénát,törölközőt,tápot.
A homokra már nem tellik.
És ha szükséges,mennyire nem jó a játszótéri homok?
Előre is köszönöm!

Re: zsofilanc@gmail.com

(zozi, 2014.08.14 16:47)

Ha engem kérdezel inkább vegyél Panzi rodent csincsilla és degu homokot.
(Sőt én egy adogot töbször felhasználok)

melyik jobb?

(kinga, 2012.05.06 19:27)

Bocsi ha hülye kérdés de melyiket jobb tartani két fiút vagy két lányt?Mert még kezdő degus leszek:)

Re: melyik jobb?

(egy degubarát, 2013.05.03 09:13)

Az hogy két fiú degu vagy két lány degu tökmindegy még akár úgy is lehet hogy egy fiú egy lány(nekünk is így van) az a lényeg hogy két fiú és egy lány semmi képpen sem lehet mert akkor a fiúk küzdeni fognak a lányért és még az is előfordulhat hogy az egyik fiú elpusztul(nyilván a gyengébbik!)

Re: melyik jobb?

(licsimre, 2014.08.09 11:04)

2-t fiút mert azok kedvesebbek.

Re: melyik jobb?

(zozi, 2014.08.14 16:41)

2 lány mer azok kevésbé bántják egymást

fórum

(Degussss, 2013.05.11 20:35)

Mivel úgy látom, itt nem nagyon válaszol senki a kérdésekre, ajánlanám mindenki figyelmébe az ilovedegu oldalt, ott él a fórum!!!!!!

hőmérséklet

(kati, 2013.05.06 11:50)

Sajnos padlástérben élünk egyenlőre, ami nyáron nagyon meleg tud lenni. A ventillátortól gondolom huzatot kaphatnak, de van hogy ez még minket sem hűt le. A víztől megfázhatnak... Van valamilyen "hűtő" megoldás a számukra? Sötét hely van ahova be tudnám rakni őket és egy picit hűvösebb, de félek őket egész nap sötétben tartani... tudsz valami megoldást?

Re: hőmérséklet

(Degussss, 2013.05.11 20:32)

Ketrec tetejére mélyhűtőből kivett jégakku pl. vagy fagyasztasz le vizet valamiben és a ketrec mellé rakod, hogy hűtse az oldalát, alját, pár méterről ventillátor, kissé besötétített szoba...
Semmiképp se szabad őket a napon felejteni (erkélyen pl.), mert hőgutában elpusztulhatnak!!

FIGYELEM!!

(valaki, 2013.05.03 09:22)

A degu farkát (ami a popsiján van!) tilos huzogatni mert leszakadhat!

...

( Dorszika (szerki) :D:D:D, 2012.02.14 20:55)

Ne haragudjatok hogy nem válaszoltam a kérdéseitekre pedig látom hogy rengeteget írtatok és kérdeztetek... Sajnos nem volt időm de ezentúl naponta vagy 2 naponta válaszolok a kérdéseitekre :D

Köszi:)

(Vera, 2011.11.25 20:29)

Köszi a sok infót én most fogok kapni 2 degut és megmentett az oldid:D köszi:)

viktorya25@gmail.com

(Viktória, 2010.11.29 20:28)

köszike okés :)

Forgács

(Syrin, 2010.11.29 20:22)

Ha jól ki van szárítva akkor elméletileg nem baj, de azért figyelj majd rá:) Gratulálok az új jövevényhez:)

viktorya25@gmail.com

(Viktória, 2010.11.29 19:29)

Szombaton kapok majd degut de meg szeretném kérdezni és ha valaki tudja akkor írja meg hogy degu forgácsa fenyőfából van akor az baj? köszi sziasztok

aki szereti az állatokat....

(Syrin, 2010.11.29 17:00)

Nah figy, Eszter, úgyse tudod, ki vagyok, szval: a kedves Igazgató úr szokott foglalkozni az álltokkal, amikor betegek voltak is gondoskodott orvosságról (ez mondjuk minimum) A játszótéri homok egyáltalán nem jó nekik, hogy válaszoljak kérdésedre. A homok nem létfontosságú számukra, mint pl. egy csincsillának, de szeretik. Minden esetre én a helyedben nem írogatnék ilyen nyíltan, mert ha esetleg erre tévedne az Igazgató úr, bár rád bizonyítani nem tudja, de egy életre megszívatna... Ne akard megtudni, milyen, ha dühös... Nyilván nem a legjobb körülmények között élnek, de mégis jobb, mint ha egy állatkereskedőben várnák a véget.