Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                                       Etetés

 

Mit adjunk nekik enni?Kép
Rengeteg honlapon írják, hogy a deguknak nem tesz jót a cukor. Ez nem teljesen igaz. Az viszont igaz, hogy önmagában nem tesz jót a cukor(Pl.: kockacukor)! A másik pletyka meg az olajos magvakról szól. Szintén rengeteg honlap írja, hogy nem szabad olajos magvakat adni kedvencünknek. Azt mondják májkárosodást okoz. Ismét csak azt kell, hogy mondjam, hogy én a saját deguimnak igenis adok (kiégészités képpen a táplálék mellé) olajos magvakat, semmi bajuk nem lett tőle, és már négy éve élnek, ami nem is rossz!

Ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű rostot, vitamint kapjanak. Ezt egyrészt vitaminozott magkeverékkel biztosíthatjuk. Szerintem a legideálisabb a Pepe Degu eledel. Ennek sajnos elég borsos az ára. Megteszi a jóval olcsóbb rágcsáló magkeverék is, de ne legyen benne túl sok napraforgómag és kukorica (ez sajnos elég jellemző a magyar keverékekre). Állati fehérjét is adhatunk nekik sajt vagy tojás formájában, ha megeszik. Ezen kívül hasznos egy marék széna , vagy fű (nem kell kiszárítani) is, ami szintén fillérekért beszerezhető az állatboltban vagy a kertben. Nagy kedvvel eszegetik egész nap, sőt néha belefekszenek, és úgy rágcsálják. A napi táplálás része, hogy lédus zöldségeket, gyümölcsöket adjunk nekik. A zöldségek közül kerüljük a k-betűs növényeket, (Pl.: (kel)káposzta, karalábé, karfiol), mert szörnyen büdivé teszi a pisijüket, és még puffaszt is. Kerüljük továbbá a hagymát és a zellert (ezeket úgysem fogják megenni). Gyümölcsöket is szívesen fogyasztanak. Néhány darabka alma remek csemege lehet számukra.

Mit adjunk nekik inni?
Leginkább vizet. Külön itatóból, amit a ketrecen kívül helyezünk el, és csak az adagoló csöve lóg be, ahonnan isznak. (Ez úgynevezett golyós itató, amit ma már mindenhol lehet kapni, és nagyon praktikus.) Ha nem esznek se sajtot, se tojást, néha adhatunk nekik egy kis tejet (bár ettől elég büdi lessz a pisijük). Ezt azonban külön itatóba tegyük, ne a vizesbe. A tejet csak max. fél óráig kinálgassuk, hogy ne savanyodhasson meg. Van aki szokott adni gyümölcslét is, esetleg vízzel hígitva. Ez nem tudom mire jó, főleg, de mindent a degukért...

Mit ne adjunk nekik?
- Nagyon könnyen romló ételt. Gyakran eldugdossák, elássák a csemegéket, ezért néha nézzük át a forgácsot, nem lapul-e itt-ott egy egy régebbi, rothadó gyümölcsdarab...
- Ne adjunk túl sok olajos magvat. Ide tartozik a mogyoró a dió, és egyéb olajos magvak. Persze kiegészítés képpen néha lehet.
- Amit nem szeretnek. Kisérletképpen próbálkozhatunk sokféle étellel, de ha azt látjuk, hogy nem eszik meg, vegyük ki, mert megromlik, és hasmenést okozhat.

Mennyi ennivalót adjunk nekeik?
A felnőtt degukat elegendő naponta egyszer etetni. Ez lehet reggel vagy este, voltaképp mindegy. A menü álljon egy kis friss zöldségből, gyümölcsből, degueledelből. Megpróbálkozhaunk tyúkhúrral, salátalevéllel is. Nem nagyon szokták felhabzsolni. A maghoz akkor is nyúlhatnak, ha a friss zöldség esetleg elfogyna, így biztosan nem maradnak éhesek. Kerüljük el, hogy a friss eleség megmaradjon. Inkább adjunk kevesebbet, és a maradékot vegyük ki. Ezzel a módszerrel hamar egyértelmű lesz, hogy mennyit is esznek állatkáink. Szénát akkor tegyünk be, amikor látjuk, hogy elfogy. Ha elutazunk pár napra, nyugodtan betehetünk nekik nagyobb adag szénát, magot. Ezek ugyanis nem rohadnak, és így nem maradnak éhen a kis kedvencek.

 

A kifejlett állatok testhossza 18-20 cm, farok nélkül, súlyuk kb 200 - 250 g. Zömök testüket szürkésbarna csillogó puha prém borítja, melyet gondosan ápolnak. Fülkagylójuk nagy, hallásuk, hangfelismerésük kiváló. Szemük is nagy, mint a legtöbb rágcsálóé, cipõgombhoz hasonlóan csillog:) Éjszaka is jól lát vele, de alapvetõen nappal aktiv. Jellegzetes hosszú farkuk, végén a pamaccsal. Amikor megvesszük a fiatal állatot (8 hetesnél ne legyen fiatalabb!), kb akkora mint egy kisebb aranyhörcsög. De ne felejtsük el, hogy meglepõen sokat nõnek még, ennek megfelelõ méretû játékokat (házat, kereket, alagutat, ketrecet) kell neki venni. Lábacskáin erõs és hosszú karmocskák vannak, ezekkel képes saját súlyát megtartani, ha úgy hozza a szükség:)

 

 

A sok rizs helyett, ime néhány adat a degukról, melyeket a teljesség kedvéért illik idetenni:

Testhossz farokkal:
25-35 cm
Átlagos testhõmérséklet:
38 C
Vemhességi idõ:
87 - 93 nap
Kromoszómapárok száma:
29 pár
Alomszám:
3 - 9 (átlagosan 4)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Miért?

(Kiváncsi-fáncsi, 2013.04.26 16:08)

Miért esik le a deguk farka? Nekem azt mondták, hogy akkor esik le, ha megijednek... Ez igaz?

Re: Miért?

(degus, 2013.04.30 13:34)

Nem esik le, leszakadhat, ha beakad valamibe vagy letöröd... és vérzik, mint a fene. Vigyázz rá!
Visszaolvasva az ide írogatókat szívesen megkérdezném, hogy minek tart degut, aki azt se tudja, mivel kéne etetni (főleg széna és degueledel) és nem ad neki vizet, csak jó cukros almát meg mazsolát, mikor köztudottan CUKORBETEGEK A DEGUK, nem ehetnek csak nagyon kevés édes gyümölcsöt! Meg aki műanyagot rak be nekik rágni... Olvassatok már utána pl. az ilovedegu-n, ha tényleg degut akartok tartani!

szerintem is

(Martin Gerda, 2013.03.17 13:53)

ezen a honlapon valaki azt irta hogy ő kinder tojással eteti naponta.

Re: szerintem is

(Válaszoló, 2013.04.26 15:59)

jézusom*-* ez beteg :o

Mit tegyek?

(Egy Lány , 2013.04.26 15:53)

A degum nagyon lesoványodott. Már amikor megvettük, akkor is betegeskedett meg voltak epilepsziás rohamai, de egy ideje semmi ilyen nincs. Viszont újabban arra lettem figyelmes, hogy nem eszik, nincs kedve annyira játszani. Az ürüléke is nagyon kicsi. Megnéztem és mintha nem kopna jól a foga, vagy ő nem koptatja, pedig van a ketrecükben rengeteg fa amit szoktak rágcsálni. Mit csináljak? :/

Kérdésem lenne

(Divinyi mihály, 2012.11.12 18:37)

Olyan kérdéssel fordulnék hozzád hogy az én degum kb 3-4 éves a farka bekunkorodott nem értjük miért kb 2 éve nincs semmi zavara tölle csak érdekes mert nem láttam még degunál ilyet
másrészt müanyag játékok hogy birják?

cím

(sunshine, 2012.02.27 13:44)

Sziasztok!
Ma hajnalban született 6 kis degucska, azt szeretném kérdezni,hogy mikor lehet őket megfogni? Nem akarom egyfolytában fogdosni csak beszeretnék alájuk tenni egy ruhadarabot,hogy puha legyen a fekvőhelyük ugyanis a drága mamájuk kikaparta alulról a forgácsot,szénát s a rácson kell feküdniük.
Előre is köszönöm a válasz(oka)t.

vvvv

( Dorszika (szerki) :D:D:D, 2012.02.14 20:40)

Ne haragudjatok hogy nem válaszoltam a kérdéseitekre pedig látom hogy rengeteget írtatok és kérdeztetek... Sajnos nem volt időm de ezentúl naponta vagy 2 naponta válaszolok a kérdéseitekre :D

ETETÉSI TANÁCS

(Ági, 2012.01.15 22:32)

Sziasztok segítsen valaki gyorsan a fiam vett csíkos mókus eledelet, de nekünk deguink vannak odaadhatom nekik? Az összetevők majdnem ugyanazok csak szárított hús darabok is vannak benne, lesz tőle valami bajuk?

Re: ETETÉSI TANÁCS

(Vera, 2012.01.19 11:30)

Degu_Lover

(Budapest, 2012.01.04 19:12)

Miért nem ír ide senki? 2008-2009es dátumú kommentek vannak. Egy másik oldalt választok. Ide nem kattintok többé... )))):

Budapest

(Degu_Lover, 2012.01.02 17:56)

Valaki más deguja is érdekel engem. Összeereszthetnénk őket. Persze csak ha nem nőstény.

Budapest

(Degu_Lover, 2012.01.02 17:50)

Az én degum 2 hónap múlva érkezik hozzám.Hím, már csak el kell menni érte.Nagyon várom...

Budapest

(Degu_Lover, 2012.01.02 17:46)

Szegény kicsi degu.

virdzsyke027@citromail.hu

(virdzsyke, 2010.08.08 12:56)

Sziasztok!
Nekem is van degum, sajnos már csak egy, a tesója most pusztult el (ezzel kapcsolatban annyit szeretnék megjegyezni, hogy ha azonos neműek, szerintem a tesókat nyugodtan lehet együtt tartani, sőt a legtöbb helyen még ajánlják is. Ugyan a kaján néha összevesznek(összevesztek), de egyébként jól kijönnek egymással). Na szóval, hogy mit tudnék tenni vele, hogy érdekessé tegyem neki az életét így etykén is? Kerék van, és naponta ki van engedve homokfürdőzni. Mit lehet még ezen kívül csinálni? Másfél hónap múlva lesz négy éves, van így "értelme" társat venni neki, vagy a társ lesz magányos, ha ő elpusztul?
Még valami: ha olyan olvassa ezt, akinek pusztult már el olyan deguja, ami párban volt tartva... az életben maradt hogyan viselkedett utána?
Előre is köszönöm a választ=)

Re: virdzsyke027@citromail.hu

(Ági, 2011.12.13 14:59)

Kedves Adrienn!
Mint fent is írják, a k-betűvel kezdődő zöldségek nem ajánlottak. Minden, ami az embert puffasztja, az a degucskáknak nem okés. Üdv.! Ági

Degu

(Adrienn, 2011.10.16 16:43)

Szia!
A deguknak lehet káposzta levelet adni?

degu

(detttii, 2011.09.11 13:13)

nekem kettő degum van kettő fiú

Deguk etetése

(SBrigi, 2011.06.13 20:59)

Szia!

Azt szeretném megkérdezni,nem-e tudod mit lehetne csinálni azzal a problémámmal,hogy van 2 majdnem 2 éves degum,és valamiért nem hajlandóak csak:magot,nasit(banán csipszet és tökhély szirmot),ubit,sütőtököt,narancsot,mandarint,szőlőt,almát enni.Most már a répát sem eszik meg,az uborkát sem,a sajtot sem,(se felvágva,sem egészben.)

Előre is köszi!
Brigi!

valahol

(nagy rebeka, 2011.05.04 20:49)

én a degumnak innivalóként eddig csak almát adtam hogy majd abból kiszivja a nedvet de ezek szerint vizet is lehet neki adni?