Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                                       Etetés

 

Mit adjunk nekik enni?Kép
Rengeteg honlapon írják, hogy a deguknak nem tesz jót a cukor. Ez nem teljesen igaz. Az viszont igaz, hogy önmagában nem tesz jót a cukor(Pl.: kockacukor)! A másik pletyka meg az olajos magvakról szól. Szintén rengeteg honlap írja, hogy nem szabad olajos magvakat adni kedvencünknek. Azt mondják májkárosodást okoz. Ismét csak azt kell, hogy mondjam, hogy én a saját deguimnak igenis adok (kiégészités képpen a táplálék mellé) olajos magvakat, semmi bajuk nem lett tőle, és már négy éve élnek, ami nem is rossz!

Ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű rostot, vitamint kapjanak. Ezt egyrészt vitaminozott magkeverékkel biztosíthatjuk. Szerintem a legideálisabb a Pepe Degu eledel. Ennek sajnos elég borsos az ára. Megteszi a jóval olcsóbb rágcsáló magkeverék is, de ne legyen benne túl sok napraforgómag és kukorica (ez sajnos elég jellemző a magyar keverékekre). Állati fehérjét is adhatunk nekik sajt vagy tojás formájában, ha megeszik. Ezen kívül hasznos egy marék széna , vagy fű (nem kell kiszárítani) is, ami szintén fillérekért beszerezhető az állatboltban vagy a kertben. Nagy kedvvel eszegetik egész nap, sőt néha belefekszenek, és úgy rágcsálják. A napi táplálás része, hogy lédus zöldségeket, gyümölcsöket adjunk nekik. A zöldségek közül kerüljük a k-betűs növényeket, (Pl.: (kel)káposzta, karalábé, karfiol), mert szörnyen büdivé teszi a pisijüket, és még puffaszt is. Kerüljük továbbá a hagymát és a zellert (ezeket úgysem fogják megenni). Gyümölcsöket is szívesen fogyasztanak. Néhány darabka alma remek csemege lehet számukra.

Mit adjunk nekik inni?
Leginkább vizet. Külön itatóból, amit a ketrecen kívül helyezünk el, és csak az adagoló csöve lóg be, ahonnan isznak. (Ez úgynevezett golyós itató, amit ma már mindenhol lehet kapni, és nagyon praktikus.) Ha nem esznek se sajtot, se tojást, néha adhatunk nekik egy kis tejet (bár ettől elég büdi lessz a pisijük). Ezt azonban külön itatóba tegyük, ne a vizesbe. A tejet csak max. fél óráig kinálgassuk, hogy ne savanyodhasson meg. Van aki szokott adni gyümölcslét is, esetleg vízzel hígitva. Ez nem tudom mire jó, főleg, de mindent a degukért...

Mit ne adjunk nekik?
- Nagyon könnyen romló ételt. Gyakran eldugdossák, elássák a csemegéket, ezért néha nézzük át a forgácsot, nem lapul-e itt-ott egy egy régebbi, rothadó gyümölcsdarab...
- Ne adjunk túl sok olajos magvat. Ide tartozik a mogyoró a dió, és egyéb olajos magvak. Persze kiegészítés képpen néha lehet.
- Amit nem szeretnek. Kisérletképpen próbálkozhatunk sokféle étellel, de ha azt látjuk, hogy nem eszik meg, vegyük ki, mert megromlik, és hasmenést okozhat.

Mennyi ennivalót adjunk nekeik?
A felnőtt degukat elegendő naponta egyszer etetni. Ez lehet reggel vagy este, voltaképp mindegy. A menü álljon egy kis friss zöldségből, gyümölcsből, degueledelből. Megpróbálkozhaunk tyúkhúrral, salátalevéllel is. Nem nagyon szokták felhabzsolni. A maghoz akkor is nyúlhatnak, ha a friss zöldség esetleg elfogyna, így biztosan nem maradnak éhesek. Kerüljük el, hogy a friss eleség megmaradjon. Inkább adjunk kevesebbet, és a maradékot vegyük ki. Ezzel a módszerrel hamar egyértelmű lesz, hogy mennyit is esznek állatkáink. Szénát akkor tegyünk be, amikor látjuk, hogy elfogy. Ha elutazunk pár napra, nyugodtan betehetünk nekik nagyobb adag szénát, magot. Ezek ugyanis nem rohadnak, és így nem maradnak éhen a kis kedvencek.

 

A kifejlett állatok testhossza 18-20 cm, farok nélkül, súlyuk kb 200 - 250 g. Zömök testüket szürkésbarna csillogó puha prém borítja, melyet gondosan ápolnak. Fülkagylójuk nagy, hallásuk, hangfelismerésük kiváló. Szemük is nagy, mint a legtöbb rágcsálóé, cipõgombhoz hasonlóan csillog:) Éjszaka is jól lát vele, de alapvetõen nappal aktiv. Jellegzetes hosszú farkuk, végén a pamaccsal. Amikor megvesszük a fiatal állatot (8 hetesnél ne legyen fiatalabb!), kb akkora mint egy kisebb aranyhörcsög. De ne felejtsük el, hogy meglepõen sokat nõnek még, ennek megfelelõ méretû játékokat (házat, kereket, alagutat, ketrecet) kell neki venni. Lábacskáin erõs és hosszú karmocskák vannak, ezekkel képes saját súlyát megtartani, ha úgy hozza a szükség:)

 

 

A sok rizs helyett, ime néhány adat a degukról, melyeket a teljesség kedvéért illik idetenni:

Testhossz farokkal:
25-35 cm
Átlagos testhõmérséklet:
38 C
Vemhességi idõ:
87 - 93 nap
Kromoszómapárok száma:
29 pár
Alomszám:
3 - 9 (átlagosan 4)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kuk.vivien@freemail.hu

(Vivi, 2011.04.23 19:24)

Sziasztok!
Nekem is voltak deguim, összesen 5. Először Oszkárt vettük meg, hozzá jött Lilu. Nagyon jól elvoltak, és Lilu vemhes lett. Valami baja lett, elvittük állatdokihoz, és megcsászározták, szerencsére felkelt.Csak egyik kisdegu sem volt életben. Aztán újra jött, 3. Azokat elajándékoztuk. MEgint jött 3. Már nme bírtunk velük, és az összeset elakartuk ajándékozni, olyanhoz, akiről tudjuk hogy jó kezekben lesz. Lilu, fialás után néhány hónappal kimúlt. Elvérzett szegény.Aztán követte Oszkár, és két kicsi. akikből nagy lett. Egy maradt ,az is már kezdett elmenni. Elkezdtük mindenfélével etetni, de semmi. Aztán, evett egy kis mazsolát, és adtunk neki még egyet, és erőre kapott. Kimászott a dobozból, és a radiátoron rohangászott, gondoltam visszarakom, mielőtt megrágja a vezetékeket. Jutalmul, azért mert megmentettem, az lett a hála, hogy jól belém harapott. Mostmár nincs degunk. De, mi nem etettük SZÉNÁVAL, elvoltak ők jól. Tettünk be nekik mindig valami kis rágcsálni valót, mármint WC gurigát, meg ilyeneket. A kicsik azzal játszottak. Mindig szaladoztak benne. És néhány évre rá, szétrágták az egész kis házikójukat, ami volt nekik aludni. Azt bírtuk nagyon, amikor késő este elkezdtek rohanni a mókuskerékkel.

Elnézést

(Dorszi mano (szerki), 2010.11.06 19:37)

Elnézést szeretnék kérni tőletek hogy nem tudtam visszaírni a kérdéseitekre... nekem kell ellátnom ezt a feladatot de sajnálatos módon nem volt időm rá... ezentúl bárki e-mailt ír nekem vagy ide ír a hozászólásokhoz azonnal válaszolok... kérlek nézzétek el nekem... nem volt kire rábízni... mégegyszer elnézést és őszintén remélem hogy örömötöket lelitek a deguk világában

Re: Elnézést

(Judit, 2011.04.17 21:19)

Szia! Olyan nyolc hetesek a deguim és rengeteget esznek! Gyakorlatilag egész nap sznek vmit. Lesz vmi bajuk vagy ez normális?

Márknak

(Dorszi :D, 2011.03.15 19:57)

valószínüleg valamiféle betegsége lehet.... így nem igazán tudom megfogalmazni... tudnom kéne a korát és a súlyát :D de lehet a hírtelen környezetváltozás vagy a nem megfelelő körülmények oka is

degu itatása

(Márk, 2011.03.13 13:46)

Sziasztok olyan kérdésem lenne ,hogy miért nem iszik a degu amit az állatkereskedésből vettem ugyan olyan itatojuk volt ott is.
Ha tudtuk segítsetek! sürgős előre is köszi

FG

(FG, 2011.03.12 19:34)

Sziasztok! Olyan kérdésem volna, hogy az újszülött deguk nem isznak semmit az anyatejen kívül ugye? :D
Mert az itató tál az "emeleten" van, amihez a létrát már szanaszét bombázták a felnőttek. Ők meg fel tudnak ugrani :)

mindenki

(S.O.S, 2011.02.18 11:40)

nemrég vagyok degugazda de valamilyen betegségre gyanakszok. Elvittük az orvoshoz is de semmit nem tudott mondani. Voltakép az a probléma hogy túl sokszor törik le a foga, pedig már adtam neki erősítőt mindenféle magokat de egyiksem használt! Ha valakinek volt már ilyen és tudja a gyógyírt akkor legyen szives elárulni! köszi

Petrának

(Gina, 2011.02.10 16:48)

A krumpli mérgező a deguk számára, és cukros aszalt gyümölcsöt SEMMIKÉPPEN se adj nekik, a deguk hajlamosak a cukorbetegségre. Az aszalt gyümölcs se annyira pozitív, inkább a szárított gyümikkel próbálkozz. alma, néha banán. Friss banánt viszont inkább ne adj nekik. Zöldségek közül mehet: uborka, paprika, sárga és fehér répa, petrezselyem, saláta.. az olajos magvakkal inkább csak jutalmazd őket, ne adj nekik minden nap mert elhízhatnak. és fontos szabály a rágcsálóknál amelyik zöldség K betűvel kezdődik az mérgező, vagy káros számukra ( krumpli, káposzta,karalábé,kelbimbó...stb) remélem tudtam segíteni.

ui: a szénát is nagyon szeretik.

Fontos!

(Petra, 2011.01.30 14:07)

Sziasztok! azt szeretném megkérdezni hogy, igaz-e hogy nem lehet a degunak krumplit adni? mert egy másik oldal azt mondta hogy mérgező! és azt is szeretném még megtudni hogy aszalt gyümölcsöt lehet-e nekik adni?és ha lehet az nem baj hogy cukrozott? kérlek hamar írjatok! : dd köszi.

sissy04@freemail.hu

(sissy, 2010.10.08 21:00)

Sziasztok! olyan kérdésem van, hogy deguknak lehet adni körtét? légyszíves írjatok

Még valami!

(Valaki, 2010.10.05 19:53)

Azt elfelejtettem mondani, hogy az iskolában 3 degu volt, 2 testvér, és az anyjuk, teljesen jól megvoltak!

deguk

(Valaki, 2010.10.05 19:49)

Sziasztok! kedves "trixi", ha a két degud verekszik, és mindig külön vannak, ne várd, hogy egyszer csak majd nem fognak! Össze kell őket szoktatni, többet nem tudok, hogy hogy, milyen módszerrel, nem vagyok szakértő. Ki kellene kérni egy állatorvos, szakértő tanácsát! Nekünk az iskolában, biosz tanárunk által, van egy csomó állatka (3 fuóegér, 3 egyiptomi tüskés egér, 2 hörcsög, halak, és (sajnos, már csak) 2 degu)! Egyszer a 3 futóegér közül, valaki, nagyon "okosan" külön rakta az egyiket, így utána verekedtek! Aztán nagy nehezen, hosszas munkával, óvatosan sikerült újra összeszoktatni őket, óvatosan összeengedni őket! Most már remekül vannak. :) A degukról annyit, hogy tényleg szabad nekik gyümölcsöket, magvakat adni, csak NE TÚL SOKAT! Mert a sok cukor megárt. De azért keveset nyugodtan lehet nekik adni!

knovak@freemail.hu

(AgathaChristie, 2010.09.03 13:51)

Bírod még?
Bocsi, hogy lerohanlak, de sokan olvasnak téged, fontos, hogy profi legyen az oldalad!
Sajnos a cukorbetegség nem pletyka. Vannak rossz etetés miatt haldokló 4 évesek, pedig a cél a 9 év lenne egészségben. A cukorbetegség lassan öl, nem hirtelen. 4-5 éves korban.
Mindennap, rengeteg jó minőségű szénát kell enniük az egészséges emésztéshez. (Cellulóz nélkül kipusztul a cellulóz bontó bélflórájuk.) A zöldség ezt sajna nem pótolja. A könyveid elfogyasztása viszont igen! :D
De azért ne könyvvel etessünk...

noji13@freemail.hu

(Noémi, 2010.06.26 09:11)

SZiasztok!!
Szeretném kérdezni hogy a kígyó uborka haját adhatom nekik??
Sajnos én nem tudom a nemüket,de már november óta megvannak a kedvenceim de még egyik sem ellett,ezek szerint mind a kettő fiú lenne??

bu.24

(lilo, 2010.06.24 10:59)

tetszik de van egy kis baki néhány dologgal.(:

...

(adri, 2010.06.09 12:58)

Sziasztok nekem is van 2 degum egy fiú és egy lány nagyon jól elvannak amíg nem adok nekik enni.De akkor aztán verekednek ahogy csak bírnak pedig rendszeresen adok nekik enni és hiába adom egyenlően akkor is a lány megveri a fiút de mégis ő a soványabb(a lány).Nem tud valaki segíteni mitől van ez??szajol én is a pepét adom nekik attól lehet beteg?

deguu

(mini1230, 2010.05.24 10:53)

mien fűvel lehet etetni csak tyúkhúrral??
kösziii!!!

....

(Cíííca., 2010.05.20 05:33)

Köszii.:)

a sós cuccokról..

(Dorszi mano (szerki), 2010.05.19 18:17)

sós dolgokat ne adj neki mert csak szomjas lesz tőle... viszont pirított sózatlan napraforgómagot adhatsz neki :)

....

(Cíííca., 2010.05.19 17:51)

Sziasztok Nekem wan egy degum és aztszeretném megkérdezni hogy lehet e neki adni sós,pörkölt napraforgot???? légyszi irjon wki. Köszii;)