Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                                       Etetés

 

Mit adjunk nekik enni?Kép
Rengeteg honlapon írják, hogy a deguknak nem tesz jót a cukor. Ez nem teljesen igaz. Az viszont igaz, hogy önmagában nem tesz jót a cukor(Pl.: kockacukor)! A másik pletyka meg az olajos magvakról szól. Szintén rengeteg honlap írja, hogy nem szabad olajos magvakat adni kedvencünknek. Azt mondják májkárosodást okoz. Ismét csak azt kell, hogy mondjam, hogy én a saját deguimnak igenis adok (kiégészités képpen a táplálék mellé) olajos magvakat, semmi bajuk nem lett tőle, és már négy éve élnek, ami nem is rossz!

Ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű rostot, vitamint kapjanak. Ezt egyrészt vitaminozott magkeverékkel biztosíthatjuk. Szerintem a legideálisabb a Pepe Degu eledel. Ennek sajnos elég borsos az ára. Megteszi a jóval olcsóbb rágcsáló magkeverék is, de ne legyen benne túl sok napraforgómag és kukorica (ez sajnos elég jellemző a magyar keverékekre). Állati fehérjét is adhatunk nekik sajt vagy tojás formájában, ha megeszik. Ezen kívül hasznos egy marék széna , vagy fű (nem kell kiszárítani) is, ami szintén fillérekért beszerezhető az állatboltban vagy a kertben. Nagy kedvvel eszegetik egész nap, sőt néha belefekszenek, és úgy rágcsálják. A napi táplálás része, hogy lédus zöldségeket, gyümölcsöket adjunk nekik. A zöldségek közül kerüljük a k-betűs növényeket, (Pl.: (kel)káposzta, karalábé, karfiol), mert szörnyen büdivé teszi a pisijüket, és még puffaszt is. Kerüljük továbbá a hagymát és a zellert (ezeket úgysem fogják megenni). Gyümölcsöket is szívesen fogyasztanak. Néhány darabka alma remek csemege lehet számukra.

Mit adjunk nekik inni?
Leginkább vizet. Külön itatóból, amit a ketrecen kívül helyezünk el, és csak az adagoló csöve lóg be, ahonnan isznak. (Ez úgynevezett golyós itató, amit ma már mindenhol lehet kapni, és nagyon praktikus.) Ha nem esznek se sajtot, se tojást, néha adhatunk nekik egy kis tejet (bár ettől elég büdi lessz a pisijük). Ezt azonban külön itatóba tegyük, ne a vizesbe. A tejet csak max. fél óráig kinálgassuk, hogy ne savanyodhasson meg. Van aki szokott adni gyümölcslét is, esetleg vízzel hígitva. Ez nem tudom mire jó, főleg, de mindent a degukért...

Mit ne adjunk nekik?
- Nagyon könnyen romló ételt. Gyakran eldugdossák, elássák a csemegéket, ezért néha nézzük át a forgácsot, nem lapul-e itt-ott egy egy régebbi, rothadó gyümölcsdarab...
- Ne adjunk túl sok olajos magvat. Ide tartozik a mogyoró a dió, és egyéb olajos magvak. Persze kiegészítés képpen néha lehet.
- Amit nem szeretnek. Kisérletképpen próbálkozhatunk sokféle étellel, de ha azt látjuk, hogy nem eszik meg, vegyük ki, mert megromlik, és hasmenést okozhat.

Mennyi ennivalót adjunk nekeik?
A felnőtt degukat elegendő naponta egyszer etetni. Ez lehet reggel vagy este, voltaképp mindegy. A menü álljon egy kis friss zöldségből, gyümölcsből, degueledelből. Megpróbálkozhaunk tyúkhúrral, salátalevéllel is. Nem nagyon szokták felhabzsolni. A maghoz akkor is nyúlhatnak, ha a friss zöldség esetleg elfogyna, így biztosan nem maradnak éhesek. Kerüljük el, hogy a friss eleség megmaradjon. Inkább adjunk kevesebbet, és a maradékot vegyük ki. Ezzel a módszerrel hamar egyértelmű lesz, hogy mennyit is esznek állatkáink. Szénát akkor tegyünk be, amikor látjuk, hogy elfogy. Ha elutazunk pár napra, nyugodtan betehetünk nekik nagyobb adag szénát, magot. Ezek ugyanis nem rohadnak, és így nem maradnak éhen a kis kedvencek.

 

A kifejlett állatok testhossza 18-20 cm, farok nélkül, súlyuk kb 200 - 250 g. Zömök testüket szürkésbarna csillogó puha prém borítja, melyet gondosan ápolnak. Fülkagylójuk nagy, hallásuk, hangfelismerésük kiváló. Szemük is nagy, mint a legtöbb rágcsálóé, cipõgombhoz hasonlóan csillog:) Éjszaka is jól lát vele, de alapvetõen nappal aktiv. Jellegzetes hosszú farkuk, végén a pamaccsal. Amikor megvesszük a fiatal állatot (8 hetesnél ne legyen fiatalabb!), kb akkora mint egy kisebb aranyhörcsög. De ne felejtsük el, hogy meglepõen sokat nõnek még, ennek megfelelõ méretû játékokat (házat, kereket, alagutat, ketrecet) kell neki venni. Lábacskáin erõs és hosszú karmocskák vannak, ezekkel képes saját súlyát megtartani, ha úgy hozza a szükség:)

 

 

A sok rizs helyett, ime néhány adat a degukról, melyeket a teljesség kedvéért illik idetenni:

Testhossz farokkal:
25-35 cm
Átlagos testhõmérséklet:
38 C
Vemhességi idõ:
87 - 93 nap
Kromoszómapárok száma:
29 pár
Alomszám:
3 - 9 (átlagosan 4)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szajol

(laci, 2010.05.14 11:43)

az én deguim betegek lettek e pepe degueledeltől,amióta magvakat én keverem nekik vidámak és egészségesek.

degu

(trixi, 2010.04.14 07:04)

van 2 dgeum és nem engedhetem össze őket mert összeverekednek és nemtom hogy mikor fognak kijönni egymással?

monikamajor@freemail.hu

(Mónika, 2010.04.10 13:33)

Szia Mindenkinek!
Nem szoktam beírni fórumokra de úgy érzem most eljött az ideje! Először is van degum, jelenleg sajnos csak egy mivel a párja nemrég meghalt. És sajnos az utolsó pillanatban kerültünk, olyan állatorvoshoz aki igazán ért a degukhoz.Ezért is írok most! A degu fő eledele a SZÉNA, és a degu táp DE ebből is a pellet (ami összenyomott fű és egyebek) Ezek alkalmasak arra, hogy a fogai se elől se hátul ne nőjenek túl nagyra!!!! A magokat és édes gyümölcsöket mellőzzük!!! De széna mindig legyen a ketrecbe!!! Testvéreket ne tartsunk együtt! Főleg ne fiút és lányt! A DEGU ÁTLAGÉLETKORA 10 ÉV! IGEN MÉG FOGSÁGBAN IS! MEGFELELŐEN KELL TARTANI! A neten sok hülyeség olvasható, aki komolyan gondolja keresse meg a környezetében azt az állatorvost aki tényleg ért az egzotikus rágcsálókhoz és kérjen tanácsokat a tartással kapcsolatban! A kis degu anya nélkül is felnevelhető, de állatorvos tud adni olyan tápot amit feloldva 2 óránként kell neki adni! Nem akartam megsérteni senkit, de ha tényleg szeretitek a deguitokat nagyon figyeljetek rájuk és évente vigyétek el állatorvoshoz, még ha nincs is tünete.

van

(péter, 2010.04.02 15:13)

az enyém ibolyát evett.lesz valami baja tőle?

1225

(Degu barát, 2010.03.27 13:42)

Nekem is van egy degum Dudu a neve. Ha egyedül van és még kicsi akkor nyugodtan kilehet venni a ketrecből és magadhoz ölelni hogy jó meleg legyen a degunak. adhattok neki tejet,kisebb sajt darabot, kukoricát 1-2 szemet,kígyó uborkát, salátát terhes és kis degunak ne! a kis degu elfogadja pót szülőnek a hím degut meg a lány degut is. csak ne hárman ne veljék a kis degut mert búnyó lesz ha fiú ha lány! Üdv: Degu barátok

Szigetszentmiklós

(Ági, 2010.03.22 14:30)

Sziasztok! szeretnék segítséget kérni, van egy elárvult kisdegum, most pontosan egy hetes, a mamája három napja elpusztult, szülés után. Langyos felestejjel etetem, szemcseppentőből, naponta többször, és csináltam neki egy kis erszényt a mi rám van ragasztva, hogy melegen tudjam tartani egész nap, mert a lámpamelege nem elég neki. Nagyon félek , hogy elpusztul, a tesói már sajnos nem élnek. Ha valaki tudja mit kellene tenni, légyszi írjon. Pótmamához is szivesen elküldöm, ő mégiscsak jobban tudja mit kell a pindúrral csinálni. Köszönöm! Sziasztok!

SSSgj

(Dóra, 2010.02.16 17:10)

Hát nekem nincs szoptatós degum de szegénynek biztos találtok új mamát de megkérdezek pár embert hátha segíthetek...

Szabolcsszatmár bereg megye

(Doka, 2010.02.16 17:07)

Én naon szeretem a degukat nekem is van néhány pontosabban most 3 olyan aranyos állatok és néha velük ülök le az ágyamra és naon jól elvannak a hasamon főleg a lány...hi hi hisz én is lány vok

mcsiki@t-online.hu

(Csikiné Móni, 2010.02.15 14:03)

Kedves többiek, kik szeretitek a degut. Nálunk van egy elárvult kis baba.Tegnap volt egy hetes, és macskatápszerrel etetjük, vizespalackkal melegítjük. Nagyon jó lenne neki egy igazi mama, ha van valakinek szoptatós mamája és befogadna egy igazi túlélőt, írjon az email címemre. Hálás köszönet, Móni


« előző

1 | 2 | 3 | 4