Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


         Szaporítás

 

Egy hím mellett tarthatunk több nőstényt is, de fordítva sohasem!!!. A deguk már négy-öt hónaposan szaporodóképesek. A vemhesség ideje 89-92 nap, de csak az utolsó hónapban kezd nőni a nőstény pocakja. Átlagosan négy-öt degu születik, de hallotam már nyolc ifjonc kis felfedezőről is. A kicsik fejletten, szőrösen, nyitott szemmel jönnek a világra. Egy-egy kíváncsibb példány már néhány órával születése után elindul felfedezni környezetét. Pár naposan már kint hancúroznak az anyjuk körül, egyhetesen kezdik kóstolgatni a szilárd táplálékot. Öt hétig szopnak, hathetesen elválaszthatók az anyjuktól.

Ha degutszeretnénk szaporítani akkor fontos tudni milyen neműek!!!!!Kép

 

 

                                                               Lány

 

 

 

 

 

                                                            Fiú

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kis degum eltűnt :'(

(sajt, 2012.07.02 20:31)

Sziasztok!
Két napja születtek kis deguink, az apjuk nincs a ketrecben. Ma azt vettem észre,hogy a négy kis deguból csak 3 van meg. kerestem az alomban és a ketrec közelében is, de egyszerűen "eltűnt". Lehetséges, hogy az anya megette? Vagy mi történhetett?

knovak@freemail.hu

(AgathaChristie, 2012.06.08 11:10)

Szia Dóri!

Nagyon ügyes honlapot szerkesztettél, és rengetegen tőled tanulnak deguzni, így viszont a felelőséged is óriási! Légyszíves a tárgyi pontatlanságokat javítsd ki, hogy minél kevesebb vemhes kölyökdegu legyen a piacon, és minél kevesebb halott anya, és haldokló árva!

A lánydeguk ivarérése legkésőbb a 8. héten bekövetkezik, a fiú kölyköké a 12. héten.
Ha különösen jól fejlettek, akkor kivételes esetekben 2 héttel korábban is bekövetkezhet.
De az apa állatokat a lány kölyköktől a 7. héten mindig válasszuk le.
A mamira viszont a 8. hétig szükségük van a viselkedés tanuláshoz, érzelmi fejlődéshez. Azon kívül az anyák egy része szoptat a 8. hétig.

A 8 hetes még kisbaba, tilos fedeztetni! Ne engedjük a lányokat teherbe esni 6 hónapos korukig, és utána se, ha nem érik el a 200, 220 grammos fedeztetési súlyt.

A deguk ciklusa az ellés végén ivarzással indul újra, azaz ahogy végzett azonnal felveszi a hímet, ha bent felejtjük a ketrecben. 24 órára külön kell tenni, ha nem szeretnék azt elvárni a degunktól, hogy egyszerre szoptasson, és nevelje a hasában következő almot, 3 havonta 6-6 kölyökkel megajándékozva minket, élete közeli végéig.
A szünet nélküli ellés, ami a fiú és lány deguk folyamatos 1 ketrecben tartásának a következménye, többnyire az anya korai halálával végződik, többnyire belepusztul egy ellésbe vagy vetélésbe.
Csak átgondoltan, kellő odafigyeléssel, felkészültséggel, legalább 3 ketreccel kezdjünk tenyésztésbe, azaz csak ilyen körülmények között tegyünk közös ketrecbe fiú és lány degukat.

Van egy nagyon jó kis oldal. Tudományosan igazolt tényeket találsz a degukról, nem legendákat, és feltételezéseket:
http://www.degutopia.co.uk/
Ha ebből indulsz ki, többet nem lesz mibe belekötnöm! :D
Bocs! És értsd jól amit írtam! Sokszor már csak az elárvult kölyök miatt hívnak, pedig csak korán fedeztettek, vagy túl sokszor. Még élhetne az anya is... :(

első ellés

(Réka, 2011.10.16 15:21)

Sziasztok. a nőstény degum 6 kicsinynek adott életet a tegnapi nap folyamán, viszont mindegyiket eldobálta kidobta a ketrecből 1 maradt életben, próbáltam hogy hátha vissza veszi de folyamatosan kidobálja. így nekem kell nevelgetnem, mit adjak neki? lehet kapni tejpótlót az szerintetek jó???

Re: első ellés

(Molnár András, 2012.05.22 01:30)

Szia nekünk ís van 4degunk én úgy tudom hogy laktóz mentes tejet kelĺ nekí adni 2 óránként és nagyon fontos hogy vízes papirzsepivel meg kell dörzsőĺni a fenekúküket mert még nem tudnak wc

...

( Dorszika (szerki) :D:D:D, 2012.02.14 20:48)

Ne haragudjatok hogy nem válaszoltam a kérdéseitekre pedig látom hogy rengeteget írtatok és kérdeztetek... Sajnos nem volt időm de ezentúl naponta vagy 2 naponta válaszolok a kérdéseitekre :D

naila@freemail.hu

(Naila, 2011.01.01 20:28)

Nekem az a problémám hogy nem rég születtek meg a kis deguim.

Eredetileg hatan voltak, de mára már csak kettő maradt minden erőfeszítésem ellenére.
Ugyanis napközben mindig figyeltem rájuk, de éjszaka ugye mivel aludtam nem tudtam. Reggelre pedig mindig elpusztult egy. Nem szeretném ha a két kicsinek baja lenne.
Nem tudom mitévő legyek, nem tudok rájönni miért halnak meg. A fiú állandóan húzogatja róluk a takarót le én rá gyanakszom.

Külön kéne tennem a fiút tőllük? Vagy mit ajánlotok hogy a két kicsi túl élje őket.
Amúgy első szülők.

Re: naila@freemail.hu

(bia, 2011.10.31 11:07)

szia szerintem válazd szét öket az apjuktol

Re: naila@freemail.hu

(Eszter, 2012.01.17 18:41)

Szia! Ha nem is az apa bántja őket, akkor is érdemes külön költöztetni ( de ne távol egymástól), mert akkor nyugodtabb a körülmény az anyának is és a kicsiknek is. Esetleg probléma lehet a helyük mérete is, mert hallottam olyat,ha az anya úgy ítéli meg, hogy nem elég nagy a élőhely elpusztíthatja őket, ill. ha betegek akkor is, vagy ha nem érzi biztonságban magát pl. : apával összezárva, túl hideg hely, kevés eleség stb. Remélem megmaradnak a kis degujaid és a nagyok is sokáig élnek majd. :)

degu ügy

(Félix, 2011.12.04 00:12)

van már egy degum ő lány és már 1 évet is kibírta pedig nem számittotam rá de mindegy de most karácsonyra lesz egy fiú degum is és nem tudom hogy szoktassam e őket vagy egyből összerakjam őket nem tudom eldönteni. Kérem a segítséget. kösz hello

sárbogárd

(reni, 2011.09.07 14:17)

ha elválasztottam a degu kölyköket és egy megmaradt visszalehet engedni a szülőkhöz nem fogják bántani???

dunakeszi fóti út 43/b

(kaszás debyke, 2011.09.03 15:03)

most született 2 degum szerintem mind a kettő fiú.Nem fognak vitázni? Az anya degu már megint vemhes.Nem lesz baja?Az egyik picinek az orra felett van egy folt ami kopaszodik nincs ott szőre,ez valami betegség? remélem nem kapja el a másik is? Ha születik degu össze lehet rakni a picikkel?? Köszönettel:debi

gaborviki1005@freemail.hu

(SEGÍTSÉG, 2011.07.11 17:02)

SZIA!
ABBAN SZERETNÉM A SEGÍTSÉGETEKET KÉRNI, HOGY VAN 2 DEGUM EGY FIÚ ÉS EGY LÁNY DE TESTVÉREK. A LÁNYNAK MÁR KEREKEIK A HASA TÖBBET ESZIK TÖBBET ISZIK ÉS VADABB LETT. ATTÓL HOGY TESTVÉREK LEHET GYEREKÜK VAGY HA LEHET AKKOR ÉLETKÉPES LEHET?

2 degu

(betttina, 2011.04.01 14:23)

nekem kettö van egy lány és egy fiú már ey éve meg vanak és még nem szültek kicsik MIÉRT? ha valaki tudja akor irjon :) :) :)
köszi

Re: 2 degu

(orsi, 2011.06.07 18:54)

Azért nincsenek kicsik mert a két degu tesvér(gondolom) és mivel vérkeveredés lenne megenék saját kicsinyüket.

...

(Egy degut szeretnék!, 2011.04.03 08:59)

Sziasztok!Szerintem az oldal bővülhetne degunevekkel.De nagyon szuper!Én jvő vasárnap kapok degut.Melyik nemet részesítitek előnyben?

koszovacz.v@citromail.hu

(Wanda, 2011.03.02 00:00)

Re: Seregélyes
Nálunk amikor testvérek párosodtak, életképtelen deguk születtek. Szóval elméletben lehetséges, csak hát ki tudja...

Naila

(Gina, 2011.02.10 16:51)

az apjukat szülés után érdemes lett volna kivenni, mivel szülés után a nőstény rögtön "tüzel". sztem is az apa a ludas, inkább vedd ki őt. Remélem nem válaszoltam túl későn.

Seregélyes

(Nagy-Sándor Zsófia, 2010.12.08 14:42)

Szia!
Klassz az oldal.
Azt szeretném ,meg kérdezni hogy ha két degu testvér, egy fiú meg ,egy lány ,akkor párosodhatnak?
Ismét.
Klassz az oldal.

Seregélyes

(Nagy-Sándor Zsófia, 2010.12.08 14:38)

Szia!
Klassz az oldal.
Azt szeretném ,meg kérdezni hogy ha két degu testvér, egy fiú meg ,egy lány ,akkor párosodhatnak?
Ismét.
Klassz az oldal.

gazdit keresünk

(andibandi@freestart.hu, 2010.11.05 09:40)

6 kéthetes és 4 egy hetes degu keresi szerető gazdiját.
Én sajnos már nem tudom őket megtartani, mert velük együtt már 19 degum van.
Akit esetleg érdekel írjon e-mailt erre a címre, vagy itt is üzenhet.
A kicsiket ingyen adom, amint betöltötték a hét hetes kort.