Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                                 Tartás

 

Gondozás:
Más állatokkal szemben nem éreznek félelmet, ezért legyünk óvatosak, ha macskát vagy kutyát is tartunk a háznál. Nagyon kíváncsiak, megszagolnak és megkóstolnak mindent, ami új a számukra, beleértve az ember kezét. Futtatás közben ezért állandó felügyeletre van szükség, hacsak nem akarjuk, hogy a szobát a saját ízlésük szerint alakítsák át. Az elektromos vezetékek miatt különösen veszélyes magukra hagyni őket, hiszen azt is megrághatják. A deguk átlagéletkora a természetben mindössze 1-2 év, legalábbis ennél idősebb példányt eddig nem tudtak befogni. A háziállatként tartott egyedek élettartama általában 4-5 év, de hallottam már 8-10 éves degukról is.

Ketrec/terrárium:
Magyarországon nagyon elterjedt, hogy a rágcsálókat terráriumban tartják. Ez nem valami jó megoldás, mivel nem tud rendesen szellőzni. De ha pl. teszünk szellőzőrácsot a terráriumra (látsd itt) akkor megoldható ez is. Hogy mekkora ketrecet, terráriumot vaszünk, annak csak pénztárcánk, és a rendelkezésre álló hely szab határt. Minél nagyobbat természetesen. Minimális méretként az 50*50*100 centit adnám meg. Ha a ketrec magas, akkor kisebb alapterület is elég neki (50*50), mégis megfelelő lehet, mivel a deguk imádják a többszintes lakóhelyet, és a magas helyeket. Ügyelj rá, hogyha ketrecet veszel, hogy erős acél rácsozata legyen, mert igen nagy strapának teszik ki. Olvasni lehet olyan degukról is, akik kirágják a műanyag aljat is, de szerintem csak akkor, ha vacak. A ketrecnek olyan bejárata legyen, amin kényelmesen be tudsz nyúlni, mert ha ki akarod venni őket, így biztonságos. Gondolj arra a ketrec vásárlásakor, hogy a deguid nőnek, 8 hetes korukban kb. a végleges testtömegük egyharmadát nyomják. Ha úgy érzed, csak kicsi ketrecet tudtál venni a deguidnak, megoldhatod a problémát azzal, ha gyakran kiengeded, futtatod, játszol velük.

Berendezés:
Ha már megvettük a ketrecet, terráriumot próbáljuk minnél változatosabban berendezni. Alomként; szitált faforgácsot vegyünk. Ezt beszerezhetjük asztalosműhelyből olcsón, de vigyázzunk vele, mert az poros, festékes, lakkos, ragasztós fadarabkákat is tartalmazhat. A legtöbb állatboltban árulnak fertőtlenített, szitált faforgácsot, sőt egyes drogériákban is árulnak ilyesmit. Ára kb 100 ft, és egy csomag - helytől függően 1-2 takarításra elegendő.
A lakhelyükbe tegyünk egy kis házikót, vagy valamit, ahova el tudnak bujni, ha akarnak. Ne hörcsögnek való házat vegyünk, mert azt kinövik. Ezenkívül talán a legfontosabb a kerék. Ez ne legyen műanyag, és legalább 20 centi átmérőjű legyen, különben nem tudják hajtani, mert kicsi. Ha elég nagy, akkor szinte folyton kondiznak benne. Tegyél bele 1-2 nehéz cserépedényt, a magoknak, egyéb eledelnek. A zöldségeket, gyümölcsöket úgyis szanaszét hordják, de a magoknak mindenképp hasznos egy ilyen. Szükség van még egy itatóra is. Ma már mindenhol lehet kapni golyós itatót, amiben egy pici acélgolyó zárja el a kivezető csövet, amit a degu a nyelvével visszalök, és igy iszogat. A ketrcbe betett edénybe nem valami szerncsés dolog vizet tenni, mert kiborítják, és elázik a forgács, vagy a bundájuk, ami megfázáshoz vezet. Ezeken kívül betehetők még létrák, polcocskák, faágak, fantáziád szerint. Még jobb, ha minden takarítás után máshogyan rendezed be a ketrecet, mert ez némi változatosságot visz az életükbe.
Figyeljünk arra, hogy ne legyen mérgező a kiválasztott faág!
A következők kifejezetten veszélyesek:
- tiszafa,
- fagyal,
- babér,
- gesztenyefa.

Bátran használhatjuk azonban a következőket:
- kőris,
- bükkfa,
- tölgyfa,
- almafa,
- körtefa,
- nyárfa,
- fűzfa.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

degu

(Erdész Anita, 2012.04.06 19:42)

Sziasztok! Tudom hogy hülye kérdés, de számomra fontos!
A deguk is olyan állatok, ha kiengeded őket a szobában, akkor, hát hogy is mondjam szépen, összepiszkítják a szőnyeget, vagy valamilyen szinten azért szobatiszták?
köszi a választ

Re: degu

(márti, 2012.05.10 18:44)

hát nem modhatnám azt hogy igazán szobatiszták ha túl sokáig bent hagyod bizony ősszepisilhetnek vagy éppen k.... valamit de soha ne hagyjd egyedül őket a szobában valami kábeleket megrágnak hát akkor volt degu nincs degu sajnos

Re: degu (szobatisztaság)

(egy degubarát, 2013.05.03 09:05)

Sziasztok!

A degukat ha kiengedjük nem piszkítanak a szőnyegre (inkább futkosnak) , tehát nem kell ettől félni! Bár az előfordulhat, hogy a rácson kipisilnek (nem messze!) ezért érdemes a ketrec alá papírt tenni amit majd később cserélgetni is kéne! :)

degut vennék

(peti, 2012.07.20 06:28)

Sziasztok!

Degut szeretnék venni, 8heteset kb. Akinek lenne eladó, vagy elvihettő, keressen fel a v380@freemail.hu email címen. Szombathely, és környékén lenne nekem alkalmas, de 50-60km utazást tudok vállalni. Ha az elkövetkező 1-2 hónapban lesz valakinek, akkor is mindenképp írjon! Köszi!

itató

(sajt, 2012.06.13 21:01)

Sziasztok!

A degum menhelyről van és nem tud inni abból az itatóból ideiglenesen tálkába adok neki vizet de hogyan tudnám rászoktatni hogy igyon az itatóból?

előre is köszi

gerda.martin@freemail.hu

(Martin Gerda, 2011.10.29 08:48)

A deguim rágjaáka ketrecüket és nem tudok velük mit kezdeni,
mert éjen appal rágnak.

Re: gerda.martin@freemail.hu

(Bálint, 2011.12.02 17:22)

Én fából raktam be neki emeletet és azt rágja.Muszálj valamit rágniuk mert egyfolytában nől a foguk.

Re: gerda.martin@freemail.hu

(rácz ricsi gerda.martinnak, 2012.05.28 17:30)

szia martin nekem is vannak deguim! Először nekemis rágták a ketrecet. vagy azért rágja mert nincs rágcsáló botja vagy nemfoglalkozol vele eleget!

Re: Re: gerda.martin@freemail.hu

(rácz ricsi gerda.martin@freemail.hu, 2012.05.28 17:32)

keveset foglalkozol vele

Pósa Félixnek

(Dorszi mano, 2011.03.15 20:04)

ha minden este vérzik akkor valószínüleg azért mert viszkethet neki és rágja, vakarja... másrészről leget hogy a szervezet nem fedte be teljesen a sebet ezért muszály véreznie (ez a gyógyulás jele) viszont ha még így van is akkor is különleges tisztaság legyen körülötte mert különben vérfertőzést is kaphat!! ha viszont egy hét mulva nem akar gyógyulni és ugyanúgy vérzik neki akkor vigyétek el állatorvoshoz és alaposan vizsgáltassátok meg vele lehet hogy be is köti neki a sebet :D

Re: Pósa Félixnek

(ary14, 2011.03.25 17:17)

szia valakinek eleinte megharapta a degu a kezét??mert én most veszek de testvérek és nem tom meg fog-e harapni vagy micsináljak hogy ne haparpjon meg?
köszi

Re: Re: Pósa Félixnek

(pfelix1999Vgmail.hu, 2011.09.25 20:31)

ne félj de gondolom megvan a degu d ne félj

kérdés

(rácz richárd, 2012.05.28 17:21)

Sziasztok nemtudom hogy mivan akkor ha a fiu degu nemtud pislogni a jobb szemével légyszi aggyatok választ

Hogy vegyem rá őket?

(Kornél, 2012.04.22 18:43)

Nagyon szeretnék egy degut, de a szülei nem engedik.Hogy vegyem rá őket hogy vegyenek nekem?

Elöre is köszi!

Re: Hogy vegyem rá őket?

(márti, 2012.05.10 18:39)

Hát előszőr is szerezz jó jegyeket mondjuk 3,4,5-et hogy be bizonyisd nekik hogy okos vagy és érett erre a kis állat nevelésére mindig takaritsál a házban ne vidd azért tulzásba mondjuk mosogass el porszivozz sekits anyukádnak főzni és takaritani és ne beszélj rondán a szüleiddel ha ez a tanács bevált akkor lécives ugyanerre az oldalra irjál nekem vissza a cim legyen az hogy: természet kőszike előre is

izebizeaz@freemail.hu

(Dóra, 2012.04.02 15:22)

Sziasztok!
Az a kérdésem lenne,hogy nagyon nagy probléma lenne ha egyedül tartanám a degumat? Sok helyen olvastam,hogy kell neki egy pár.. Van olyan aki egyedül tartja? Ha esetleg sokat játszok vele akkor úgy nem lesz depressziós? Mert kettőt biztos nem engednének meg itthon.. Köszönöm!:)

Re: izebizeaz@freemail.hu

(Csilla, 2012.04.04 14:25)

Egyedül is jól érzi magát a mi degunk. Naponta 2-3 alkalommal kiengedjük, többször visszamegy a kertecbe majd újra kijön, kicsit fogjuk a kezünkben is, vakargatjuk. Szeret napozni is. Néha legugulok a ketrecéhez, beszélgetek vele, vakargatom az orrát. Szóval, ha nics elfelejtve hogy VAN, akkor nem lesz lelkibeteg. Persze néha ő is rágja a ketrecet mint az őrült, de ilyenkor azonnal kiengedjük. Kell neki a fizikai kontaktus.

Nagykanizsa

(Csilla, 2012.04.04 14:14)

Tapasztalatunk szerint csak akkor harap a Zuzu, ha már nagyon nem tetszik neki a helyzet és szabadulni akar. Fontos az is, hogy az ujjbegy ne legyen egyértelműen a szája előtti, mert eddig minket mindig ott harapott meg. Átlag 2 havonta 1-szer harap meg, de ez a mi hibánk. Szokott csócsálgatni ha szeretne valamit, vakargatást, melengetést. Igényli pár percig a szeretgetést, szereti ha a két tenyeremben finoman
szorítom. Imádjuk!!! Ha rág ki kell venni, elengedni. Szeretni lopkodni a paprízsebkednőt, elmenti az ágy alá. Ha másképp nem megy, dobozostól is viszi, ilyenkor mérgelődik-csipog, mert nem tudja kirángatni belőle a zsepit.

mozner@gmail.com

(mozner, 2012.03.07 15:20)

Van egy felesleges nagy méretű ketrecem olcón. (12.000,-)
Két három degunak nagyon kényelmes.
30-3669888

nemethdori96@citromail.hu

(dorina, 2012.02.19 19:37)

Sziasztok.Elpusztult nemrég a degum,szívesen elfogadok ajándékba 4,5 éves körüli fiú degut egyedül maradt degum mellé.Kazincbarcika és környékéről.Nagyon fontos,köszike.E-mail címem:nemethdori96@citromail.hu


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Következő »