Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                                 Tartás

 

Gondozás:
Más állatokkal szemben nem éreznek félelmet, ezért legyünk óvatosak, ha macskát vagy kutyát is tartunk a háznál. Nagyon kíváncsiak, megszagolnak és megkóstolnak mindent, ami új a számukra, beleértve az ember kezét. Futtatás közben ezért állandó felügyeletre van szükség, hacsak nem akarjuk, hogy a szobát a saját ízlésük szerint alakítsák át. Az elektromos vezetékek miatt különösen veszélyes magukra hagyni őket, hiszen azt is megrághatják. A deguk átlagéletkora a természetben mindössze 1-2 év, legalábbis ennél idősebb példányt eddig nem tudtak befogni. A háziállatként tartott egyedek élettartama általában 4-5 év, de hallottam már 8-10 éves degukról is.

Ketrec/terrárium:
Magyarországon nagyon elterjedt, hogy a rágcsálókat terráriumban tartják. Ez nem valami jó megoldás, mivel nem tud rendesen szellőzni. De ha pl. teszünk szellőzőrácsot a terráriumra (látsd itt) akkor megoldható ez is. Hogy mekkora ketrecet, terráriumot vaszünk, annak csak pénztárcánk, és a rendelkezésre álló hely szab határt. Minél nagyobbat természetesen. Minimális méretként az 50*50*100 centit adnám meg. Ha a ketrec magas, akkor kisebb alapterület is elég neki (50*50), mégis megfelelő lehet, mivel a deguk imádják a többszintes lakóhelyet, és a magas helyeket. Ügyelj rá, hogyha ketrecet veszel, hogy erős acél rácsozata legyen, mert igen nagy strapának teszik ki. Olvasni lehet olyan degukról is, akik kirágják a műanyag aljat is, de szerintem csak akkor, ha vacak. A ketrecnek olyan bejárata legyen, amin kényelmesen be tudsz nyúlni, mert ha ki akarod venni őket, így biztonságos. Gondolj arra a ketrec vásárlásakor, hogy a deguid nőnek, 8 hetes korukban kb. a végleges testtömegük egyharmadát nyomják. Ha úgy érzed, csak kicsi ketrecet tudtál venni a deguidnak, megoldhatod a problémát azzal, ha gyakran kiengeded, futtatod, játszol velük.

Berendezés:
Ha már megvettük a ketrecet, terráriumot próbáljuk minnél változatosabban berendezni. Alomként; szitált faforgácsot vegyünk. Ezt beszerezhetjük asztalosműhelyből olcsón, de vigyázzunk vele, mert az poros, festékes, lakkos, ragasztós fadarabkákat is tartalmazhat. A legtöbb állatboltban árulnak fertőtlenített, szitált faforgácsot, sőt egyes drogériákban is árulnak ilyesmit. Ára kb 100 ft, és egy csomag - helytől függően 1-2 takarításra elegendő.
A lakhelyükbe tegyünk egy kis házikót, vagy valamit, ahova el tudnak bujni, ha akarnak. Ne hörcsögnek való házat vegyünk, mert azt kinövik. Ezenkívül talán a legfontosabb a kerék. Ez ne legyen műanyag, és legalább 20 centi átmérőjű legyen, különben nem tudják hajtani, mert kicsi. Ha elég nagy, akkor szinte folyton kondiznak benne. Tegyél bele 1-2 nehéz cserépedényt, a magoknak, egyéb eledelnek. A zöldségeket, gyümölcsöket úgyis szanaszét hordják, de a magoknak mindenképp hasznos egy ilyen. Szükség van még egy itatóra is. Ma már mindenhol lehet kapni golyós itatót, amiben egy pici acélgolyó zárja el a kivezető csövet, amit a degu a nyelvével visszalök, és igy iszogat. A ketrcbe betett edénybe nem valami szerncsés dolog vizet tenni, mert kiborítják, és elázik a forgács, vagy a bundájuk, ami megfázáshoz vezet. Ezeken kívül betehetők még létrák, polcocskák, faágak, fantáziád szerint. Még jobb, ha minden takarítás után máshogyan rendezed be a ketrecet, mert ez némi változatosságot visz az életükbe.
Figyeljünk arra, hogy ne legyen mérgező a kiválasztott faág!
A következők kifejezetten veszélyesek:
- tiszafa,
- fagyal,
- babér,
- gesztenyefa.

Bátran használhatjuk azonban a következőket:
- kőris,
- bükkfa,
- tölgyfa,
- almafa,
- körtefa,
- nyárfa,
- fűzfa.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Olivérnek

( Dorszika (szerki) :D:D:D, 2012.02.14 20:45)

szerintem mindenképp rakj bele kereket mert az hogy a ketrec nagy az nem jeleti azt hogy abban eleget fognak mozogni mert a degu szép lassan odacsámborog a ketrec másik végére nem fog nagyon szaladgálni... kiskorában még biztos de ne hidd azt hogy elég az neki rakj be egy kereket :D és egy pár "mászókát" amin mászkálhatnak ugrálhatnak stb

otamaska@gmail.com

(Olivér, 2012.01.23 15:53)

Sziasztok!

Szeretnék vennék két degut, lehetőleg lányokat hogy ne legyen veszekedés. Van egy nyúlketrecem, amiben nagyon kényelmesen el tudnának szaladgálni (100*60*40). Az a kérdésem, hogyha ilyen nagy helyük van, akkor is kell nekik kerék, vagy elég nagy a hely és el tudnak szaladgálni?
Köszi a válaszokat előre is!

viktorya25@gmail.com

(Viktória, 2010.07.28 22:05)

Tényleg párban lehet csak tartani a degukat? mert én nagyon szeretnék de anyumék azt tuti nem engednék meg hogy 2 db degum legyen..

Re: viktorya25@gmail.com

(tifii, 2012.01.02 13:12)

nekem is ez volt a probléma ,de egyedül is elvan az én degumm nem depressziós csak sokat-sokat foglalkozz vele és sokféle játékor vegyél neki.

0512

(edina05, 2012.01.02 13:06)

helo nekem 1 degum van nem depressziós nincs semmi baja .egy degunak eléd egy 50*50 es ketrec.a? az nem baj ha a degum nagyon rágja a ketrecet ,vagy ez az ösztöneiben van ?nekem is ez a baj h éjjel-napppal rágja a ketrecet persze nem egyfolytában de akkor is :)

degu

(bence, 2012.01.01 12:59)

muszáj a deguknak ház?

Mit rontottam el? :(

(Kata, 2011.08.10 11:23)

Sziasztok!

Nekem volt egy négy éves degum,akit nagyon szerettem,de februárban meghalt.Nem tudom,mi volt a baj,ugyanis nagyon jól volt tartva,rendesen etettem,itattam,rendesen pihent,sokat mozgott,és minden szeretetett megkapott,sokat játszottam vele.És az is furcsa volt,hogy egy nappal előtte este is még vígan játszott.Másnap reggel egy kicsit fáradtabb volt,álmoskás.Délelőtt sokatt sípolt,aludt,és egész nap ugyanott feküdt,ugyanis nem tudott lábra állni.Délután egyre jobban romlott az állapota,elkellett különítenünk a másik degutól.Amúgy meg egész nap nem evett és nem ivott.És könnyezett a szeme és már rendesen tartani sem tudta magát,tisztára eldőlt a ketrecben.Csak késődélután tudtuk elvinni az orvoshoz,mert szombat volt.Ott sok antibiotikumot kapott meg infúziót,valamint vizet.Otthon mégis meghalt.Ha valakinek van valami tippje,hogy miért történhetett ez,megköszönném,ha leírná... :(

társ

(Robi, 2011.08.05 07:33)

Sziasztok!

Most vettem egy felnőtt degut mivel előtte nem éppen megfelelően tartotta a gazdája. A kérdésem az lenne hogy így is vehetek e mellé társat? És hogy probléma e ha egy nemű lesz vele? Köszi előre a választ.

Re: társ

(ádám, 2011.08.10 09:22)

vehetsz hozzá társat nem lesz semmi baj és nem baj ha egy nemű csak mindenből kettő legyen mert összevesznek rajta.

Mi a probléma?

(Zoltán, 2011.07.23 19:30)

Sziasztok, pár napja vettem két degut, elméletileg mind a kettő kislány, 8-9 hetesek körübelül az eladó szerint. A problémám az volna, hogy amíg az egyik igencsak eleven, a másik teljesen félős, gubbaszt egymagában összehúzott szemekkel, látom rajta hogy szomorú.Ráadásul az elevenebbik ahogy észrevettem bántja is, eltúrja a helyéről meg rágcsálja... tudja valaki miért csinálhatják ezt? és lesz-e baja a degumnak?

odu

(Olivér, 2011.05.05 23:42)

Azt szeretném megkérdezni hogy kivágtam egy odvas fát és fertőtleni szeretném. Hogyan tegyem meg ezt mert konkréten nem találtam rá semmit. A választ előre is köszönöm.

Re: odu

(márti, 2011.07.22 10:19)

figyelj menj ell abba a boltba ahol vetted és ezt a kérdést kérdezzd ő tölea kitöl vetted szia

34

(dorka1202, 2011.07.14 17:46)

Sziasztok!Van 3 degum és félnek tőlem mit tegyek

Re: 34

(márti, 2011.07.22 10:16)

akkor kell nekik adni valami finom zöldséget vagy gyümölcsöt de FONTOS hogy meg legyen mosva vagy törölve a gyümölcs vagy zöldség mertt fontos hogy tiszta ételt adjunk nekik az én degumnak yoyo vellness eledelt adok mert egészséges nagyon

degu

(mariis., 2011.02.10 16:16)

Sziasztok. Most vettem egy degut és mióta betettem a ketrecbe nem csinal semmit, szomoru, meg maszkalni sem nagyon maszkal. Mi baja lehet??

Re: degu

(...., 2011.04.10 21:04)

kell neki 1 társ :)

Re: degu

(Nuroo, 2011.04.14 09:16)

Te sem toleralnad, ha egy marhanagy kez benyulna erted fentrol, lebontana rolad a hazadat, es kitepne a csaladtagok kozul, aztan betenne egy ketrecbe, de idovel hozzaszoknal... Vele is ez lesz gyakorlatilag. :)
Az official post-tal nem teljesen ertek egyet, tudomanyos oldalrol ugyan nem tudnek hozzaszolni, de az hogy nem erez felelmet az eleg eros kifejezes... Ha valami nem fel, akkor nem menekul, a degu viszont igencsak elfutkos, ha ki akarjak venni... kezdetben... Utana kezhez szokik, es ha kinyitod a ketrec ajtajat mar jon oda hogy kivegyed, az erdekes benne, hogy nem ugrik ki, megvarja amig odateszed a keszed. Nem mondom, hogy tanithato, de bizonyos dolgok jol beidegzodnek nala felteteles reflexkent.
A masik ok, ami miatt tesped egesz nap az uj helyen, hogy a degu tarsas allat... Ezzel persze vigyazni kell mert zart helyen kicsit masok a khm... "szokasaik", mint az embereknek... Egyszer volt ket degum, ugy hozta el a draga hugom oket, hogy egynemuek, eloszor azt hittuk ezert molesztaljak egymast, kesobb rajottunk mi van, de ranezesre meg a hangokbol itelve is kemeny fajdalommal jart, mindkettonek a dolog, es szerettek egymas fulet is ragcsalni kozben...

Degut kicsikent erdemes beszerezni, a nagyot mar nem lehet hozzaszoktatni semmihez, "elvadult", de a kicsi viszonylag hamar kezhez tud szokni. Kezdetben amig ez a szakasz lezarul nem javasolnam a kishazat nekik, mert megneheziti az allat kivetelezeset a ketrecbol, es csak jobban beszarik, helyettesithetjuk sok szenaval. Ez egyreszt azert is jo, mert az emesztesuket helyre teszi, masreszt meg csinalnak ok maguknak kuckot. Kesobb agyag vagy keramia hazikot lehet betenni nekik, fahazat azert ne vegyetek, mert hetente elragcsal egyet gond nelkul...

Re: degu

(szia, 2011.04.18 21:12)

Vegyél hozzá párt. Unatkozik szegény és depressziós is lesz. Lehet vele azonos nemű is. Ha beteszed mindjár megjön a kedve! Tapasztalat!

Re: degu

(ary14, 2011.04.26 10:59)

nekem társal volt egy az se csinált semit de pár nnap mulva meg is halt

degu

(Pap Tünde, 2011.07.13 14:08)

hello!!!!
Nemrég történt h porszívóztam a szobámban és az egyik degum össze vissza ugrált a ketrecben és megdermedt . Utána megfogtam és megnyugodott. mitől lehetett ez???
és van még 1 a faforgács kicsit véress lett de nem tudom mitől?!


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Következő »