Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                                 Tartás

 

Gondozás:
Más állatokkal szemben nem éreznek félelmet, ezért legyünk óvatosak, ha macskát vagy kutyát is tartunk a háznál. Nagyon kíváncsiak, megszagolnak és megkóstolnak mindent, ami új a számukra, beleértve az ember kezét. Futtatás közben ezért állandó felügyeletre van szükség, hacsak nem akarjuk, hogy a szobát a saját ízlésük szerint alakítsák át. Az elektromos vezetékek miatt különösen veszélyes magukra hagyni őket, hiszen azt is megrághatják. A deguk átlagéletkora a természetben mindössze 1-2 év, legalábbis ennél idősebb példányt eddig nem tudtak befogni. A háziállatként tartott egyedek élettartama általában 4-5 év, de hallottam már 8-10 éves degukról is.

Ketrec/terrárium:
Magyarországon nagyon elterjedt, hogy a rágcsálókat terráriumban tartják. Ez nem valami jó megoldás, mivel nem tud rendesen szellőzni. De ha pl. teszünk szellőzőrácsot a terráriumra (látsd itt) akkor megoldható ez is. Hogy mekkora ketrecet, terráriumot vaszünk, annak csak pénztárcánk, és a rendelkezésre álló hely szab határt. Minél nagyobbat természetesen. Minimális méretként az 50*50*100 centit adnám meg. Ha a ketrec magas, akkor kisebb alapterület is elég neki (50*50), mégis megfelelő lehet, mivel a deguk imádják a többszintes lakóhelyet, és a magas helyeket. Ügyelj rá, hogyha ketrecet veszel, hogy erős acél rácsozata legyen, mert igen nagy strapának teszik ki. Olvasni lehet olyan degukról is, akik kirágják a műanyag aljat is, de szerintem csak akkor, ha vacak. A ketrecnek olyan bejárata legyen, amin kényelmesen be tudsz nyúlni, mert ha ki akarod venni őket, így biztonságos. Gondolj arra a ketrec vásárlásakor, hogy a deguid nőnek, 8 hetes korukban kb. a végleges testtömegük egyharmadát nyomják. Ha úgy érzed, csak kicsi ketrecet tudtál venni a deguidnak, megoldhatod a problémát azzal, ha gyakran kiengeded, futtatod, játszol velük.

Berendezés:
Ha már megvettük a ketrecet, terráriumot próbáljuk minnél változatosabban berendezni. Alomként; szitált faforgácsot vegyünk. Ezt beszerezhetjük asztalosműhelyből olcsón, de vigyázzunk vele, mert az poros, festékes, lakkos, ragasztós fadarabkákat is tartalmazhat. A legtöbb állatboltban árulnak fertőtlenített, szitált faforgácsot, sőt egyes drogériákban is árulnak ilyesmit. Ára kb 100 ft, és egy csomag - helytől függően 1-2 takarításra elegendő.
A lakhelyükbe tegyünk egy kis házikót, vagy valamit, ahova el tudnak bujni, ha akarnak. Ne hörcsögnek való házat vegyünk, mert azt kinövik. Ezenkívül talán a legfontosabb a kerék. Ez ne legyen műanyag, és legalább 20 centi átmérőjű legyen, különben nem tudják hajtani, mert kicsi. Ha elég nagy, akkor szinte folyton kondiznak benne. Tegyél bele 1-2 nehéz cserépedényt, a magoknak, egyéb eledelnek. A zöldségeket, gyümölcsöket úgyis szanaszét hordják, de a magoknak mindenképp hasznos egy ilyen. Szükség van még egy itatóra is. Ma már mindenhol lehet kapni golyós itatót, amiben egy pici acélgolyó zárja el a kivezető csövet, amit a degu a nyelvével visszalök, és igy iszogat. A ketrcbe betett edénybe nem valami szerncsés dolog vizet tenni, mert kiborítják, és elázik a forgács, vagy a bundájuk, ami megfázáshoz vezet. Ezeken kívül betehetők még létrák, polcocskák, faágak, fantáziád szerint. Még jobb, ha minden takarítás után máshogyan rendezed be a ketrecet, mert ez némi változatosságot visz az életükbe.
Figyeljünk arra, hogy ne legyen mérgező a kiválasztott faág!
A következők kifejezetten veszélyesek:
- tiszafa,
- fagyal,
- babér,
- gesztenyefa.

Bátran használhatjuk azonban a következőket:
- kőris,
- bükkfa,
- tölgyfa,
- almafa,
- körtefa,
- nyárfa,
- fűzfa.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

deguk

(kitti, 2011.06.23 18:58)

Helló! Most kaptam 5 kis degut és 1 anyát melléjük !Az a baj hogy elég félősek és elszaladnak mit csináljak hogy megtudjam fogni őket ? Kesztyűvel nyúlok be hozzájuk mert félek hogy megharapnak !:) Egyébként ha valakinek kell szívesen adok kis degut ! Azt ne kérdezzétek hogy mennyi idősek mert fogalmam sincs! 2 db -ot szeretnék meghagyni és ebben is a segítségeteket kérném hogy 2 kicsit hadjak meg vagy az anyát és egy kicsit ? Igaz még azt sem tudom hogy hány fiú van és hány lány ! :( Köszi a választ

vvv

(vvv, 2011.05.20 16:24)

vvv

7300 Komló.Cserma.u.12

(Lukács Éva, 2010.08.10 15:32)

Szia most vetünk a gyereknek(tegnap)1 degut mikor haza hoztuk akkor vettük észre hogy megvan sérülve a első jobb lába nem akartuk vissza vinni igy meg tartjuk.De nem nagyon bírjuk megsimogatni,mert szerintem fél.Hogy bírnánk megbarátkozni vele,hogy kézhez szokjon?
Előre is köszi.

Re: 7300 Komló.Cserma.u.12

(Dávid, 2011.04.23 11:57)

A degukat először hozzá kell szoktatni az emberi közelséghez, nem lehet egyből kézbe venni őket.
véleményem szerint a legjobb módszer, ha először kézből etetjük őket, majd kézben etetjük őket,aztán egy picit emelgetjük őket,így hozzászoknak az emelgetéshez.természetesen ezeket szép fokozatosan, nem pedig 2 nap alatt az egészet.

miért

(deti, 2011.03.30 15:54)

nekem kettö degum van és nem értek egyet azal hogy ha ki lyukad a ketrec akkor az rossz minöségü

gzuzhuizhiuzhgzugzgz

(gzghzuhzhuz, 2011.02.28 19:44)

nekem van degum kettó is
87295

pfelix1999Vgmail.hu

(pósa félix, 2011.02.28 19:01)

sziasztok van egy degum de megsérült a farka de már szépen gyógyulgat neki csak minden este elkezdneki vérezni ha valaki tudja miért írjon mar kösz

mariis

(Gina, 2011.02.16 13:53)

új neki a hely, ne aggódj, hozzászokik és utána eleven lesz. Szerintem mostmár az is:D

szundi004@freemail.hu

(kepi, 2011.01.20 12:22)

hello

pár napja fogadtam örökbe egy degut, nagyon jó fej, egyfolytába játszik stb. egy probléma van vele. ha nincs a ketrecen kívül akko folyamatosan rágja azt. berendeztem a ketrecét, tele van játékkal, de nem azokat választja hanem a ketrecrágcsálást. tudna valaki segíteni ebbe?
köszi előre is

Putnok

(Koren Réqcika, 2011.01.02 10:18)

Sziasztok most kaptunk szilveszter napján aputól két degut és annyira aranyosak! Folyamatosan mászkálnak és a kalitka tetején fejjel lefele mászkálnak !!!! Annyira cukiik!!!!!!!!!

Mosonmagyaróvár

(Raffinger Attila, 2010.12.19 08:48)

sziasztok láttam deguk részére fagranulátumot.nem tudom ebben nincs esetleg nincs benne olyan ami árthat nekik?előre is köszi a választ.

Szepéterikapu

(Fekete Mónika, 2010.12.17 14:48)

Imádom a Degukat

pitt@citromail.hu

(tatai zsofia, 2010.12.01 19:16)

sziasztok lenne egy nagy kérdésem van 1 fiu degum aki most 1 éves és van mellete 2 lány akik már 2 honaposak ha esetleg valameiknek lánynak lenne majd kis degui nem fogja bántani a másik lány vagy az apa a kicsiket

jzt@ztsef.hu

(lola, 2010.11.28 16:44)

Kedves Zoli! Feltalálták az öntapadós tartókát is (bocsánat ha megsértettelek a szavakkal segíteni szeretnék) ingyen kaphatsz hozzá a legtöbb kereskedésben :)

skovizoli07@gmail.com

(Zoli, 2010.11.23 23:08)

Sziasztok!
Nekem terráriumban van a degum,nem tudom ilyenkor,hogy oldjam meg az itatását? Az önitatót nem tudom beakasztani,létezik erre más megoldás? Segítsetek
légyszi!! Köszcsi!

degu

(:'(, 2010.08.18 20:29)

Szijasztok van egy fiú degum és tegnap este elkezdett fulladozni most már nem csinálja azt de nem eszik nem iszik és tegnap este óta nagyon lefogyott és hideg a hőmérséklete ezért melegítő párnára tettem de enni még mindig nem eszik és esetlen is ha vki tudja h mi baja és tud segíteni kérlek írjatok köszi egy aggódó degu barát:(

vike0503@freemail.hu

(Lukács Éva, 2010.08.10 15:41)

bocsi erre a cimre írjon valaki aki tud segiteni.
köszi.

rostenberg@hotmail.com

(modi, 2010.08.02 10:47)

a deguk számára mérgező a fenyőfa? olvastam, hogy sokan használják forgácsnak, de az ajtók nálünk fenyőből vannak és a degum szokta rágni..

petra960701@freemail.hu

(Peti és Petra, 2010.07.27 16:54)

Most olvastam hogy a degukra ártalmas a diófa ága is.Én még az olvasás elött betettem egyet.Elég sokat rágcsálta!!Nem lesz valami baja???Mit tegyek???Kérlek siessetek a válasszal!!!!!!

Petra és Peti

(petra960701@freemail.hu, 2010.07.27 16:30)

A deguk ketrecébe lehet diófaágat betenni?A választ elre is köszönjü!


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Következő »