Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


         Viselkedés

 

Életmód

Reggel és este a legaktívabbak. Napközben szeretnek lustálkodni. A ketrec egy magasabb pontján, (pl. háztető, polc) elterülnek, szemüket félig becsukják és pihennek, vagy futnak a mókuskerékben, pakolásznak, esetleg esznek. Amikor a gazdijuk hazajön a suliból, munkából, élénkké, vidámmá válnak. Gyakran éjszaka sem alszanak, hanem például; a futnak a mókuskerékben, játszanak egymással. Nem túl csendesek. Hacsak nem vagy nagyon jó alvó, éjszaka zavarni fogják az alvásban. Legjobb, ha nem alszotok közös szobában, de ha csak így lehet megoldani, az sem tragédia. Ha nyikorog a mókuskerék, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy egy kis margarinnal bekened. (Az sem baj ha olajjal kened be, de inkább a margarint választanám.) Igen aktív állatok, minél többféle elfoglaltságuk lehet, annál valószínűtlenebb, hogy egész nap a ketrecet rágják. (Erről bővebben olvashatsz a tartás résznél.)

A hangjuk

A deguk többféle jellegzetes hangot hallatnak. Leggyakrabban egy halk csipogás szerű magas hangot, ami pár méterre a ketrectől nem is hallatszik. Ez egy úgynevezett "kontaktustartó" hang, ezzel fejezik ki jókedvüket, elégedettségüket, szeretetüket. Természetesen fájdalmukban vagy ijedtükben ők is visítanak, mint általában a rágcsálók. Ez jóval élesebb és hangosabb hang. Nem tanácsos megilyeszteni őket, mert legalább öt percig csipogni fognak. Jellegzetes még, egy a hangerejében a kettő között álló, afféle panaszkodás. Ilyet hallatnak, ha éhesek, ha hiányzik a társuk, vagy ha egy kis játékra akarnak rávenni minket.

Szocializáció

A deguk alapvetően társas lények. A természetben nagy csaptokban, kolóniákban élnek, ezért ha otthon magányosan tartjuk őket, szomorúak, akár depressziósak is lehetnek. Többen megfigyelték, hogy a magányos deguk agresszívebbek és rövidebb ideig élnek. Ha degut szeretnél, de különösebben sok időd és pénzed nincs rá, akkor vegyél azonos neműeket, legalább kettőt. Az azonos nemű deguk, főleg, ha egyszerre vetted őket, esetleg egy alomból valók (testvérek), szinte sosem veszekednek. Hamar eldöntik, ki a főnök, és ebbe mi se szóljunk bele. Még akkor se, ha azt látjuk, hogy a "főnök" pl. az etető tálkán trónol, és nem engedi a másikat enni. Ha elegendő ételt adtunk kettőjüknek, nem marad éhes senki. Ők nem a mi igazságérzetünk szerint gondolkodnak. Ha különböző nemű degukat szeretnél, gondolj arra, hogy ez legalább két ketrecet jelent. Hacsak nem akarod, hogy a nőstény az állandó terhességtől egyéves korában elpusztuljon, ne engedd őket sokat párzani! A kisdegukról nem is beszélve. Néha előfordul, hogy két fiú degu egymáson alszik. Nem kell megilyedni, ezzel csak melegítik egymás testét.

Rágcsálás:

Mivel a deguk rágcsálók, a vérükben van, hogy mindent megrágcsálva koptassák fogaikat. Ezért ügyeljünk arra, hogy legyen mit rágniuk (különben nem kopik a foguk, és ha nagyon megnő, az már a rendes evésben is zavarja őket). Másrészt figyeljünk arra, hogy ha szabadon vannak, ne rághassanak meg mérgező szobanövényt, elektromos vezetéket, bútorkárpitot. Unalmukban gyakran rágják a ketrecet, tehát ügyeljünk arra, hogy az erős anyagból legyen. Vigyázat! A degu ketrecét tilos befesteni, legyen az bármilyen festék! Ebbe bele is halhat.

Szelídség

A fiatal deguk könnyen szelidülnek, ha türelmesek és megértőek vagyunk velük. Mivel a természetben a legfőbb veszélyt a felülről rájuk támadó ragadozó madarak jelentik, ezért ösztönösen félnek, ha a felülről akarjuk megfogni őket. A kézhez szoktatást kezdjük a ketrecen kívülről. (Miután már azt megszokták, és ott biztonságban érzik magukat.) Engedjük, hgy megszagolgassanak, de vigyázzuknk arra, hogy ne harapjanak meg! Saját tapasztaltból tudom, hogy elég nagyot tudnak harapni. Felkínálhatunk nekik pár szem szotyit, vagy mogyorót, amit bizalmuk jeléül pár nap után elfogadnak. A deguk felismerik gazdájukat, főként a hangjáról, ezért az első napokban hasznos, ha csak a gazdi foglalkozik velük. Ha a kis degu már láthatóan nem fél tőlünk (nem szalad el, ha meglát, sőt inkább odajön, esetelg halk "csipogással" üdvözöl), akor megpróbálhatjuk kézbe venni. Először tegyük a mellső lábához a kezünket. Nagy valószinűséggel bele fog lépni. Ne fogjunk rá, csak picit emeljük meg és hagyjuk, hogy bármikor lemásszon. Pár nap múlva megtanulja, hogy nem bántjuk, és megpróbálhatjuk megfogni. Ha megfogjuk, legyünk határozottak, ne érezze veszélyben magát, de ne legyünk durvák. Ne fogjuk meg túl erősen, ha kapálózna inkább engedjük el. Nem az a cél, hogy móresre tanítsuk. Pár nap múlva a kisdegu már nem fog félni a kezünkben, bátran kivehetjük, játszhatunk vele egy számára is biztonságos helyen.

 

    

 

   

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Lehetséges?

(Degufan, 2014.05.05 19:22)

Nekem az lenne a kérdésem, hogy az normális-e, hogy van két fiú degum akik néha úgy másznak egymás hátára, mintha az eggyikük nőstény lenne. Ez most akkor így normális, vagy sem?
Segítséget kérek!!!

nikolettpalasti0619@gmail.com

(Nikolett, 2013.09.20 12:07)

Sziasztok.Lassan 2 éve hogy megvan a degum.Hozzám van szokva nagyon is.De van egy olyan problémám hogy ha egyszer rájönn akkor akár több napon keresztül is képes ilyen siros hangot kiadni. Ilyenkor általába kiveszem simogatom sokat foglakozom vele.De amint lerakom kezdi elölről.Tudnátok valamit tanácsolni hogy ilyenkor mitcsináljak vele.Elölre is köszönöm.:)

Szoboszló

(Orsi, 2010.03.04 19:19)

Hát ahogy én tudom a deguk riválisként tekintenek egymásra ha két egyforma neműeket tartunk szal ez néha előfordul h az egyik megöli a másikat ajánlatos két különböző neműeket tartani.

Re: Szoboszló

(Degussss, 2013.05.11 20:11)

Hát pont nem ajánlom a különböző neműeket, inkább egynemű testvéreket! Hiányzik valakinek, hogy 2-3 havonta 4-8 kisdegunak keresgéljen helyet, így is baromi sok eladó van!!!! (Igen, az állatkereskedésben is, ahol meg megzavarodnak, onnan se érdemes menteni, mert ismerek olyat, hogy valaki hazavitte és ott szétverte magát a rácson az állat. Meg félnek, agresszívvé válnak.) Ha elpusztulna az egyik tesó, akkor meg lehet keresni degus oldalakon, elég sok egyedül maradt van, biztos lesz társa. És igen, társas lény, totál depressziós tud lenni, ha elpusztul a testvére, kell neki társat keresni!

kérdés

(Dobbye, 2010.04.23 10:37)

Sziasztok. Van 2 fiú degum, és azt vettem észre, hogy "izélnek" folyton. Cserélve a szerepeket:) közben folyton halk, csipogást hallatnak, ami a fentiekből leírva elégedettséget is jelenthet.
Az lenne a kérdésem, hogy lehet, hogy a két degum "más"?:)
köszi a válaszokat:)

Re: kérdés

(manka, 2011.06.25 11:00)

két kis degum van, most kerültek a nagy testvérük mellé...mikor engedhetem őket össze a szobában, már 1 hete szoktatom őket össze! A nagy degu már nem is nagyon érdeklődik a kicsik iránt, azok meg sírnak utána...félek hogy ha összeengedem őket a nagy bántaná a kicsiket!

Pécs

(Lívia, 2013.05.02 17:50)

Deguk összeszoktatása érdekelne, most születtek a kicsik 4 db ez már az anyuka második szülése, a nagytesok 3,5 honaposak hogy lehet a kicsikkel összeszoktatni?

mit tegyek

(mercipaci, 2012.06.02 16:59)

sziasztok nem tudom mit tegyek mert 2 degum volt de meghalt az egyik most a másiknak nem tudom hogy lessz e baja de remélem nem ilyenkor mit csináljak

Re: mit tegyek

(Gaben, 2013.02.21 20:46)

helò,
vegyél mellè egy tàrsat, mert be fog fordulni és addig is foglalkozz vele tőbbet...

játék vagy ösztön

(spliti, 2012.03.19 10:02)

Sziasztok!
Szoktam adni nekik papírzsebkendőt. Nagyon jól elvannak vele. Azt hittem, hogy ösztönösen fészeképítésre használják, de észre vettem, hogy a legjobban egy hím szeret vele játszani. Mókás ahogy próbál vele futni, de mindig rálép.

Uhhff..

(Deguimvannakdebelehalok, 2012.02.27 11:54)

Szia... Van 2 ari degum de mostanába szétrágták a ketrec aljár amin kb. egy 10 centis lyuk van...:S Naponta rendszeresen kiveszem őket és van bent nekik fogkoptató is..:I Ha tudnál segiteni köszi.:)

...

( Dorszika (szerki) :D:D:D, 2012.02.14 20:51)

Ne haragudjatok hogy nem válaszoltam a kérdéseitekre pedig látom hogy rengeteget írtatok és kérdeztetek... Sajnos nem volt időm de ezentúl naponta vagy 2 naponta válaszolok a kérdéseitekre :D

kivevés

(anett, 2011.08.31 12:01)

Van 1 problémám ha kiakarom venni a degumat akkor kinyitom a rácsot akkor mindig vissza megy és nem akar kijönni de olvostam 1 oldalon, hogy alá kell nyúlni ésazt nem díjazta. Mit tegyek?Kérlek segítsetek.

Re: kivevés

(Hancsi, 2012.01.15 14:44)

Ha a degudnak nem tetszik hogy alá akarsz nyúlni,akkor semmi féle képpen ne próbálkozz ezzel.Tegyél valami jutalom falatot a ketrec ajtaja elé és várd meg hogy kijöjjön magától,ha így sem sikerül akkor vakargasd egy kicsit a nyakát és próbáld meg óvatosan oldalról kivenni,sok szerencsét:))
bocsi a hogy ilyen későn írtam,most vettem észre a kérdésedet:D

evésük és rágásouk

(detti, 2011.12.01 16:52)

Csak azt szeretném mondani hogy este ne aludjunk Degukal a szobánkba mert iszonyú hangosan esznek és a ketrecet rágják alig tudtam aludni tölük
de ha mégis velük akortok aludni akor az északa elég hangos lesz !!!!!!
:D I LOVE YOU DEGU

kérdés

(Ádám, 2011.08.16 10:15)

ha például 1évesen veszem a degut ugy hogy kicsit nagyobb akkor még valamennyire meglehet szelídíteni?

csajtai_@freemail.hu

(Georgina, 2010.12.06 20:45)

Segitség!!!!
Kicsi degum van, jól eszik, már meg szoktuk egymást, de most valami baja van, hol az egyik lába, hol a másik begörcsöl, nem tudom, mi lehet az oka./ Nagyobb ketrecet kapott, mások benne a a felserelásek/ Ebbe sok fa, és lépcső van. Ha tudtok segítsetek, mert nagyon sajnálom, olyan elesett.

SEGÍTSÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉG

(Anita, 2010.09.28 15:28)

ÉJSZAKA NAGYON ZAVAR HOGY A DEGUM "VINNYOG" ÉS JÁRKÁL. MIT CSINÁLJAK?? KIVINNI NEM TUDOM MERT NEM ENGEDIK.. MIT CSINÁLJAK VELE?? KÉRLEK SEGÍTSETEK !!!!! IDE VÁLASZOLJATOK VAGY HA LEHET MINNÁL HAMARABB IDE : kmetz.anita2@gmail.com ELŐRE IS NAGYON NAGYON KÖSZI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Oldal

(Bogi, 2010.09.23 14:48)

Légyszives csináld meg , hogy végig lehessen minden mondatot olvasni. köszi!

Ja és mégvalami

(Egy degutulajdonos a sok közül, 2010.08.01 15:43)

Mit jelent az, ha degu csikorgatja a fogát, és "köröz" az alsó álkapcsával????

(Ja, bocs hogy az előző írásomban elég sok helyesírási hibát vétettem. Tudom, hogy ez nem nagyon érdekel senkit, de nekem mániám a helyesírás :D Nagyon tetszik ez az oldal! Nagyon sokat tudtam meg a degukról.)