Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


         Viselkedés

 

Életmód

Reggel és este a legaktívabbak. Napközben szeretnek lustálkodni. A ketrec egy magasabb pontján, (pl. háztető, polc) elterülnek, szemüket félig becsukják és pihennek, vagy futnak a mókuskerékben, pakolásznak, esetleg esznek. Amikor a gazdijuk hazajön a suliból, munkából, élénkké, vidámmá válnak. Gyakran éjszaka sem alszanak, hanem például; a futnak a mókuskerékben, játszanak egymással. Nem túl csendesek. Hacsak nem vagy nagyon jó alvó, éjszaka zavarni fogják az alvásban. Legjobb, ha nem alszotok közös szobában, de ha csak így lehet megoldani, az sem tragédia. Ha nyikorog a mókuskerék, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy egy kis margarinnal bekened. (Az sem baj ha olajjal kened be, de inkább a margarint választanám.) Igen aktív állatok, minél többféle elfoglaltságuk lehet, annál valószínűtlenebb, hogy egész nap a ketrecet rágják. (Erről bővebben olvashatsz a tartás résznél.)

A hangjuk

A deguk többféle jellegzetes hangot hallatnak. Leggyakrabban egy halk csipogás szerű magas hangot, ami pár méterre a ketrectől nem is hallatszik. Ez egy úgynevezett "kontaktustartó" hang, ezzel fejezik ki jókedvüket, elégedettségüket, szeretetüket. Természetesen fájdalmukban vagy ijedtükben ők is visítanak, mint általában a rágcsálók. Ez jóval élesebb és hangosabb hang. Nem tanácsos megilyeszteni őket, mert legalább öt percig csipogni fognak. Jellegzetes még, egy a hangerejében a kettő között álló, afféle panaszkodás. Ilyet hallatnak, ha éhesek, ha hiányzik a társuk, vagy ha egy kis játékra akarnak rávenni minket.

Szocializáció

A deguk alapvetően társas lények. A természetben nagy csaptokban, kolóniákban élnek, ezért ha otthon magányosan tartjuk őket, szomorúak, akár depressziósak is lehetnek. Többen megfigyelték, hogy a magányos deguk agresszívebbek és rövidebb ideig élnek. Ha degut szeretnél, de különösebben sok időd és pénzed nincs rá, akkor vegyél azonos neműeket, legalább kettőt. Az azonos nemű deguk, főleg, ha egyszerre vetted őket, esetleg egy alomból valók (testvérek), szinte sosem veszekednek. Hamar eldöntik, ki a főnök, és ebbe mi se szóljunk bele. Még akkor se, ha azt látjuk, hogy a "főnök" pl. az etető tálkán trónol, és nem engedi a másikat enni. Ha elegendő ételt adtunk kettőjüknek, nem marad éhes senki. Ők nem a mi igazságérzetünk szerint gondolkodnak. Ha különböző nemű degukat szeretnél, gondolj arra, hogy ez legalább két ketrecet jelent. Hacsak nem akarod, hogy a nőstény az állandó terhességtől egyéves korában elpusztuljon, ne engedd őket sokat párzani! A kisdegukról nem is beszélve. Néha előfordul, hogy két fiú degu egymáson alszik. Nem kell megilyedni, ezzel csak melegítik egymás testét.

Rágcsálás:

Mivel a deguk rágcsálók, a vérükben van, hogy mindent megrágcsálva koptassák fogaikat. Ezért ügyeljünk arra, hogy legyen mit rágniuk (különben nem kopik a foguk, és ha nagyon megnő, az már a rendes evésben is zavarja őket). Másrészt figyeljünk arra, hogy ha szabadon vannak, ne rághassanak meg mérgező szobanövényt, elektromos vezetéket, bútorkárpitot. Unalmukban gyakran rágják a ketrecet, tehát ügyeljünk arra, hogy az erős anyagból legyen. Vigyázat! A degu ketrecét tilos befesteni, legyen az bármilyen festék! Ebbe bele is halhat.

Szelídség

A fiatal deguk könnyen szelidülnek, ha türelmesek és megértőek vagyunk velük. Mivel a természetben a legfőbb veszélyt a felülről rájuk támadó ragadozó madarak jelentik, ezért ösztönösen félnek, ha a felülről akarjuk megfogni őket. A kézhez szoktatást kezdjük a ketrecen kívülről. (Miután már azt megszokták, és ott biztonságban érzik magukat.) Engedjük, hgy megszagolgassanak, de vigyázzuknk arra, hogy ne harapjanak meg! Saját tapasztaltból tudom, hogy elég nagyot tudnak harapni. Felkínálhatunk nekik pár szem szotyit, vagy mogyorót, amit bizalmuk jeléül pár nap után elfogadnak. A deguk felismerik gazdájukat, főként a hangjáról, ezért az első napokban hasznos, ha csak a gazdi foglalkozik velük. Ha a kis degu már láthatóan nem fél tőlünk (nem szalad el, ha meglát, sőt inkább odajön, esetelg halk "csipogással" üdvözöl), akor megpróbálhatjuk kézbe venni. Először tegyük a mellső lábához a kezünket. Nagy valószinűséggel bele fog lépni. Ne fogjunk rá, csak picit emeljük meg és hagyjuk, hogy bármikor lemásszon. Pár nap múlva megtanulja, hogy nem bántjuk, és megpróbálhatjuk megfogni. Ha megfogjuk, legyünk határozottak, ne érezze veszélyben magát, de ne legyünk durvák. Ne fogjuk meg túl erősen, ha kapálózna inkább engedjük el. Nem az a cél, hogy móresre tanítsuk. Pár nap múlva a kisdegu már nem fog félni a kezünkben, bátran kivehetjük, játszhatunk vele egy számára is biztonságos helyen.

 

    

 

   

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Viselkedésváltozás :-S

(Egy degutulajdonos a sok közül, 2010.08.01 15:14)

Helló!
Nekem is van két degum. Egy alomból valók. Nőstények. (három volt, csak az egyik ezen a héten elpusztult). Valamiért a tesójuk halála óta, de nem biztos, hogy a miatt, nagyon ugrálós kedvükben vannak. Eddig, ha odatettem a kezem a ketrec bejáratához megszeglászták, aztán elmentek. Most meg kiugranak a kezembe, föl-le mászkálnak a karomon, ideoda futkároznak (csak akkor rohannak vissza, ha megmozdítom a karom. Sajnos, mivel nem tudtam róluk túl sokat, nem szoktattam őket kézhez, pedig már 3 évesek, és nem szoktam őkett futtatni. Bevallom ez nagy hiba.(Bár hatalmas ketrecük ven egy polccal, tele vastag ágakkal...stb. Tehát nagy a mozgásterük.)Csak hát mondom, nincsenek kézhez szoktatva.
Tehát: szeretnék belőlük kezesbárányt faragni, hogy a jövőben jobban bánhassak velük, és nem értem, hogy miért változtak meg. TUDNA VALAKI SEGÍTENI?

ketrecpengetés

(Roland, 2010.07.10 09:59)

őrület valóban ez a ketrecrács-pengetés.
egy helyen szét is feszítették a rácsokat, és (majdnem) huss.
sajnos nagyon kicsi volt a ketrec. de nem volt több pénzünk nagyobbra.
aztán egy ismerősömnek elpusztultak a degui, és nem újakat szerzett, hanem nekemadta a ketrecet. két-három szint, mókuskerék, csövek, forgács.
NEM PENGETIK A RÁCSOT!!!
szóval szerintem kicsi a helyük, és tüntetnek.
az őrületbe akarnak kergetni.

ha hidegebb van

(Dorszi mano (szerki), 2010.05.19 18:10)

így nem nagyon lehet megmondani de ha tudnám kb hány fok van az előszobában akkor tudnék jó választ adni... de ha nem nagy az eltérés a szobahőmérséklet és az előszoba hőmérséklete közt akkor semmi akadája de ha úgy gondolod lehet betenni nekik kis takarócskát a ketrec egyik felébe és akkor odabújnak és nem fáznak... meg egymáshoz bújnak... :)

Kapuvár

(Katta, 2010.05.14 14:08)

Sziasztok!A szüleim nem engedik hogy deguim legyenek,csak ha az előszobában tartom őket.Ott általában egy kicsit hidegebb van,mint a lakásban.Ez baj?

Győr

(Szénás János, 2010.03.29 20:38)

Hahó valaki!
Arra szeretnék választ kapni hogy a degu mért pengeti a ketrec rácsot? van fogkoptatójuk is és még is a ketrecet pengetik!
Köszönettel janika

kérlek segítsetek

(Viki, 2010.03.04 16:53)

nekem is pont ugyanez történt ma reggel :O
két lány degum van és a egyik megölte a másikat :'(
körülbelül két éve vettük őket és előtte is együtt voltak nem bántották egymást.(de most harapások voltak a fején) nemtudom h miért támadta meg hirtelen.. kérlek ha tudtok segíteni írjatok

Tíszaújváros

(Joci, 2010.02.17 19:08)

Helló!
Kettő lány degunk van.
Ma este az egyik, megölte a másikat.
Mitől lehet ez?
Tud valaki segíteni?
Józsi

Cegléd

(Márk, 2010.01.20 18:57)

Mert nem szereti azt ha az ő általa berendezett helyecskét megközelited, mert azt hiszi hogy fel akarod neki dúlni!
Ne piszkáld, azt mondom.
szia

hajdúszoboszló

(Kovács Orsolya , 2010.01.18 18:13)

Sziasztok lenne egy kérdésem.Nekem van két degum fiú lány nagy ketrecben vannak és a ketrec alatt van egy nagy fadoboz a forrgácsot mindig kigórják és ha vissza tenném akkor a lány degu elkezzd körbe körbe szaladni és mint ha el akarna ijjeszteni . Az lenne a kérdésem h miért ha vki tudja létszi írja már megköszönöm sziasztok.


« előző

1 | 2 | 3